İmalat sanayiinden kötü sinyal

Türkiye imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi Eylül'de 50.3 ile 17 ayın en düşük seviyesine geriledi.

İmalat sanayiinden kötü sinyal

Türkiye imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Ağustos'ta ulaştığı 51.3 seviyesinden Eylül'de 50.3'e gerileyerek 17 ayın en düşük seviyesine ulaştı.

Endeks değerinin 50'nin üzerine çıkması, faaliyetlerde artış anlamına geliyor.

Markit tarafından HSBC için hazırlanan endeks, Eylül ayında marjinal bir hızda olsa da büyümeyi sürdürdü. İmalat sanayinde 2008-2009'daki daralmanın ardından başlayan toparlanma süreci ivme kaybetmeye devam etti. Üretimdeki artış hızı azalırken, sanayicilerin aldığı yeni siparişler Nisan 2009'dan sonra ilk defa düşüş kaydetti.

Sektörde üretimin artış hızı Ağustos ayına göre 0.1 puan azalarak 50.6'ya geriledi. Ankete katılan bazı şirketler bunu faaliyet gösterdikleri pazarlardaki yavaşlamaya bağladı.

Şirketlerin aldığı yeni siparişler ise Ağustos ayındaki 50.9 seviyesinden Eylül'de 49.6'ya gerileyerek 17 aydır ilk defa düşüş kaydetti. Yeni ihracat siparişlerinde artış hızı 0.5 puan azalarak Eylül'de 50.8'e gerilemesine rağmen yeni siparişlerdeki düşüş hızını hafifletti.

Yeni siparişlerdeki gerilemeye ve üretim artış hızındaki düşüşe bağlı olarak imalat sektöründe istihdam artışı altı ayın en düşük seviyesine ulaştı.

Yaklaşık 400 şirkete yöneltilen aylık anketlere verilen cevaplardan hazırlanan Markit Türkiye imalat sanayi PMI endeksi, yeni siparişler, üretim, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve girdi stoku alt endekslerin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.

Sayfa Yükleniyor...