IMF'den gelişen ülkelere: Sıcak paraya dikkat

IMF, gelişmekte olan ülkeleri sıcak para konusunda uyardı. IMF'ye göre, fon girişlerine karşı kapsamlı önlem alınmamasının sonuçları çok ciddi olabilir.

IMF'den gelişen ülkelere: Sıcak paraya dikkat

Uluslararası Para Fonu (IMF), gelişmekte olan ülkeleri sıcak paraya karşı yeterli önlem almamakla eleştirdi.

IMF, sıcak para girişlerinin kontrol edilememesinin, ekonomilerde sert inişe yol açabileceği uyarısında bulundu. IMF, gelişen piyasalara sermaye girişlerinin hız kesmekle birlikte, yüksek düzeylerini koruduğunu belirtti.

Fon, gelişen ülkelerin, sermaye girişlerini makroekonomik politikalar ve sermaye kontrollerinin kombinasyonuyla kısıtlamaya çalıştığını belirtti. Ancak IMF, gelişen ülkelerin faizleri artırmak gibi makroekonomik önlemlerde geciktiğine dikkat çekti.

IMF'ye göre, Brezilya'da para politikasını daha fazla sıkılaştırmak için hareket alanı var. Çin ise zorunlu karşılıkları bu kadar çok artırmak yerine faiz artırımlarına odaklanmalı.

Diğer yandan IMF, gelişmiş ülkelerde iyileşmenin çok yavaş ilerlediği uyarısında da bulundu. ABD'de konut ve işgücü piyasasının çok yavaş iyileştiğine dikkat çeken IMF, ihracatın artmaması halinde büyümenin baskı altında kalacağını belirtti.

Sayfa Yükleniyor...