IMF'den 'krize karşı sigorta' kredisi

IMF, esnek kredi programını yumuşatarak, acil kredi ihtiyacı duymayan ancak gerekli nitelikleri taşıyan ülkelerin yaralanabileceği, krize karşı sigorta niteliğinde yeni bir borç imkanı başlattı.

IMF'den 'krize karşı sigorta' kredisi

Uluslararası Para Fonu (IMF), ihtiyati nitelikteki yeni imkanın, güçlü ekonomik göstergelere ve politikalara sahip olup da, 2009'da başlatılan esnek kredi programının ağır koşullarını karşılayamayan ülkeler için belirlendiğini açıkladı.

IMF'nin esnek kredi programına şu ana kadar sadece üç ülke, yani Meksika, Polonya ve Kolombiya, katıldı. Ancak hiçbiri henüz bu kaynaktan kredi çekmedi.

IMF icra kurulu dün aldığı bir kararla bu programda da değişikliğe gitti. Programın süresi bir yıldan iki yıla çıkarıldı ve sağlanacak kredi miktarı da arttırıldı.

IMF'den yapılan açıklamada ihtiyati nitelikteki yeni kredi programından yararlanmak için Fon'un 187 üyesinden herhangi birinin başvuruda bulunabileceği ve icra kurulunun her ülkenin yeterliği konusunda ayrı ayrı karar vereceği belirtildi.

Bundan böyle ihtiyati kredi programına talip olan ülkeler mali ve para politikaları ile finans sektörlerinin sağlamlığını da kapsayan beş temel alanda değerlendirilecek. Esnek kredi hattının getirdiği daha ağır yeterlik koşullarının tersine, ülkelerin bu beş kategoriden bir veya ikisinde küçük eksikleri görülse bile, kredi almaları engellenmeyecek.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn yazılı açıklamasında, "Söz konusu kredi programının erişilebilirliğinin daha fazla sayıda ülkeyi kapsayacak olmasının, daha istikrarlı bir uluslararası para sistemine katkıda bulunmasını bekliyoruz" dedi.

Sayfa Yükleniyor...