İMSAD: Beşinci paket önemli bir fırsat

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği, beşinci tedbir paketiyle reel sektördeki gayrimenkullerin nakde çevrilebileceğini bildirdi.

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turhan, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın dün açıkladığı ve inşaat sektörüne yönelik vergi indirimlerini de kapsayan paketin ekonominin lokomitif sektörlerinden inşaat için olumlu bir fırsat olduğunu açıkladı.

Erdoğan'ın açıkladığı ve kamuoyunda 5. önlem paketi olarak bilinen pakete göre inşaat sektöründe talebin canlandırılmasına yönelik olarak bina ve bağımsız yerlerin satışından alınan KDV üç ay süreyle yüzde 18'den yüzde 8'e ve ayrıca konut ve işyeri alım satımında binde 15 oranındaki tapu harcı binde 5'e indirilecek.

Sınırlı sektörlere ve sanayiden çok ticarete yönelik olduğu için sanayiciler tarafından yetersiz bulunan paketle ilgili olarak İMSAD'dan yapılan açıklamada, Türkiye'nin gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 6.5'ini oluşturan ve 60 milyar liranın üzerinde bir büyüklüğü temsil eden inşaat sektörünün canlılığının kritik olduğunu belirten Turhan, pakette açıklanan konut, işyeri ve diğer

gayrimenkullerin satışından alınan KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e çekilmesinin reel sektöre kullanmadığı ve yatırım amacıyla elinde tuttuğu gayrimenkulleri satma, nakde çevirme ve finansman sıkıntısını giderme imkanı sağlayacağını söyledi.

Turhan, daha önce 4. paketle 150 metrekare ve üzeri konut satışlarında KDV oranının yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmesi ve 5. paketle geçerli olacağı açıklanan diğer tedbirlerin yanında gayrimenkul alımında alıcının ve satıcının ödediği tapu harcının inmesinin de olumlu etkilerinin görüleceğini söyledi.

Turhan, makine yedek parça ve ana parçaları, inşaat makine parkında leasing'in KDV oranının düşürülmesinin yararlı olacağını vurguladı.

Sayfa Yükleniyor...