İran'dan petrol ithalatı 2.5 yılın en düşüğünde

Türkiye'nin İran'dan ithal ettiği ham petrol Temmuz ayında son 2.5 yılın en düşük düzeyine indi.

İran'dan petrol ithalatı 2.5 yılın en düşüğünde

Ticaret verileri, Batılı ülkelerin İran'a karşı uygulamaya koydukları yaptırımların etkisinin genişlediğini gösteriyor.

Resmi verilere göre Türkiye'nin İran'dan ham petrol ithalatı Temmuz'da, 2009 yılı Aralık ayından bu yana en düşük düzey olan günde 48 bin varile düştü.

Haziran ayında 167 bin varil olan ithalat, bu sert düşüşle Türkiye'nin 2011 ortalamasına göre günde 180 bin varil olan ihtiyacının ancak çok küçük bir bölümünü karşılayacak düzeyde.

Tüpraş'ın İran'dan ithalatında yaptığı ilk yüzde 20'lik kısıntı üzerine ABD, İran'a uyguladığı ambargoya uymayan ülkelere getirdiği yaptırımlardan Türkiye'yi 11 Haziran'dan itibaren 180 gün süreyle muaf tuttuğunu açıklamıştı.

ABD yaptırımları ve Avrupa Birliği'nin 1 Temmuz'da yürürlüğe giren petrol ambargosunun hedefi, İran'ı nükleer faaliyetlerini sürdürmesini sağlayan petrol gelirlerinden mahrum bırakmak.

İran, uranyum zenginleştirme faaliyetinin amacının, Batılı ülkelerin ileri sürdüğü gibi nükleer silah yapmak değil, enerji üretimi olduğunu söylüyor.

Temmuz'da Türkiye'nin en büyük ham petrol tedarikçisi günlük 110 bin varile yakın ihracatıyla Rusya oldu. Bu ülkeyi Suudi Arabistan ve Irak izledi.

Sayfa Yükleniyor...