İspanya'da dört banka daha birleşti

Orta ölçekli dört İspanyol bankasının daha birleşme kararı alması ülkenin bankacılık sektöründe yeniden yapılanmanın devam ettiğini gösterdi.

İspanya hükümeti ve Merkez Bankası, ekonominin tekrar daralmasını önlemek ve büyümenin desteklenmesi için bankacılık sektörünün yeniden yapılandırılmasına önem veriyor. Birleşen dört bankanın toplam hacmi 103 milyar Euro tutarında.

Caixa Penedes, Caja Murcia, Caja Granada ve Sa Nostra isimli dört banka ortak bir açıklamada bulunarak, "kurumsal korunma sistemi" adı verdikleri özel bir anlaşma ile bazı faaliyetlerini birleştirdiklerini açıkladılar.

Anlaşmaya göre bankalar, yönetim kurullarını, bilançolarını, hukuki yapı ve isim haklarını ayrı tutmaya devam edecek. Kurumların ayrı yapılarını koruyan bu tür birleşmeler bankaların kontrolünü elinde bulunduran politikacılar tarafından da tercih ediliyor.

Bankalar yaptıkları açıklama ile İspanya'nın bankaların yeniden yapılanması için kurduğu fondan yardım alacaklarını da ifade ettiler. Ne kadar yardım talep edileceği konusunda resmi bir bilgi verilmemesine rağmen İspanyol basını dört bankanın toplam 800 milyon ile 1 milyar Euro arasında kaynak isteyebileceğini belirtiyor.

İspanya'da Mayıs ayı sonunda dört yerel banka bazı faaliyetlerini birleştirdiğini açıklamıştı. İspanya Merkez Bankası ise birleşme konusunda anlaşma sağlayamayan küçük ölçekli bir bankaya el koymuştu.

Çoğunluğu halka açık olmayan ve genellikle yerel politikacıların kontrolünde olan yerel İspanyol bankaları, ülkenin emlak piyasasındaki sert düşüşten en derin etkilenen finansal kurumlar arasında yer alıyor. Hükümet yerel bankalara birleşmeleri veya konsolidasyona gitmeleri için 30 Haziran'a kadar süre tanımıştı.

Sayfa Yükleniyor...