'Komşu'da başbakanın maaşı donduruldu

Borç krizi yaşayan Yunanistan'da Başbakan Yorgo Papandreu ve bakanların maaşları donduruldu.

'Komşu'da başbakanın maaşı donduruldu

Krizle boğuşan Yunanistan'dan yeni tedbirler geldi.


Yunanistan Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı yeni tedbirlere göre, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ve bakanların maaşları donduruldu.

2011 itibariyle kamudan ayrılan her 5 kişi için 1 kişi işe alınacak.

Yunanistan hisse senetlerinden kısa vadeli kazançları vergilendirecek. Yunanistan yıllık 60 bin Euro üzerindeki gelirlere yüzde 40 vergi uygulayacak. Yurtdışındaki mevduatını getirenlere teşvik uygulanacak.

EMEKLİLİK YAŞI 63'E ÇIKIYOR
Yunanistan, bütçe açığını kısma planı çerçevesinde batmanın eşiğinde olan sosyal güvenlik sisteminde de reform planını açıkladı.

Buna göre Yunanistan emeklilik yaşını 2015'e kadar 61'den 63'e yükseltmeyi ve erken emekli olmayı yasaklamayı teklif etti.

SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ ÇÖKÜYOR MU?
Yunanistan Çalışma Bakanı Andreas Loverdos, reform yapılmaması halinde, sosyal güvenlik sisteminin beş yıl içinde çökeceğini söyledi. AB Komisyonu, geçen hafta, sosyal güvenlik reformunun yunanistan için bir öncelik olması gerektiğini belirtmişti.

ALMUNIA: YUNANİSTAN ORTAK SORUN
Bu arada Avrupa Komisyonu'nun ekonomik ve mali işlerden sorumlu üyesi Joaquin Almunia, Yunanistan'daki mali durumun Euro bölgesi ülkelerinin ortak sorunu olduğunu söyledi.

Almunia Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, "Yunanistan'ın içinde bulunduğu zor durum Euro Bölgesi'nin ortak sorunu. Sorunun Euro Bölgesi'nin diğer ülkelerine yayılması ciddi bir risk" dedi.

YUNANİSTAN NASIL BU NOKTAYA GELDİ?
Yunanistan'ın bütçe açığı sorunu geçen Kasım sonunda patlak verdi. Yunanistan'da yeni hükümetin 2009 için bütçe açığı/milli gelir oranı tahmini, yüzde 12.7 ile önceki hükümetin öngörüsünün iki katından fazlaydı.

Yeni hükümetin bütçe açığı tahmini, Yunanistan'da resmi istatistik kurumunun açıkladığı verilerin güvenilir olmadığını da ortaya çıkardı.

Yunanistan, Avrupa Komisyonu tarafından onaylanan bütçe açığını kısma planıyla, bütçe açığı/milli gelir oranını 2012 sonunda yüzde 3'ün altına indirmeyi hedefliyor.

Avrupa Birliği'nde geçerli olan Maastricht kriterlerine göre bir ülkede bütçe açığı/milli gelir oranının yüzde 3'ü geçmemesi gerekiyor. Ülkelerde bu oranın yüzde 3'ü geçmesi durumunda AB ülkeyi uyarıyor ve bu düzeye çekmesi için harekete geçiyor.

IMF YARDIMA HAZIR AMA...
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Yunanistan'ın istemesi halinde maddi yardıma hazır olduklarını açıkladı. Ancak Yunanistan, IMF'den yardım istemeyi planlamadıkladını tekrarladı.

Sayfa Yükleniyor...