Konut Kredisinde Faiz Rekabeti

Konut kredisi faizlerini yüzde 1’in altına çeken bankalar şimdi de müşteri kapma yarışına başladı. Bazı bankalar, düşük faizden kredisini yapılandırmak isteyenlere ‘Diğer bankadaki kredini kapatalım, komisyonsuz kredi verelim’ diyor.

Konut Kredisinde Faiz Rekabeti

Müşteri kaybetmek istemeyenler krediyi maliyetin altında yapılandırırken Bankalar Birliği, müşteri kapma konusunda bankalara uyarıda bulundu. Uzmanlar, son 2 haftada 229 milyon TL’lik kredi artışı kadar refinansman yapıldığını söyledi.

Düşen faiz oranlarından yararlanmak isteyenler kredilerini yeniden yapılandırmak (refinansman) için bankalara akın edince, bankalar rakiplerinden müşteri kapmaya başladı. Müşteri kaybetmek istemeyen bankaların, refinansman için kendilerine başvuranlara diğer bankaların sunduğu şartları sağlamaya çalıştıkları söyleniyor.

Faizlerin yüzde 1’in altına inmesiyle konut kredisi talebinde 2 haftada 229 milyon TL’lik artış yaşandığını ve bu tutar kadar da refinansmanın yapıldığını belirtti.

Müşteri kapma yarışının Türkiye Bankalar Birliği’ne (TBB) taşındığı ve TBB’nin bankaları biribirlerinden müşteri almamaları konusunda uyarıda bulunduğu öğrenildi.

Bankalarda mesai arttı

Konut kredisini yapılandırmak isteyenlerin, bankaları telefon yağmuruna tutması ve refinansman yapmak istemesi, bankacıların da fazla mesai yapmasına neden oluyor. Çok sayıda bankanın, refinansman nedeniyle akşam saat 10’a kadar mesai yapmak zorunda kaldığı belirtiliyor.

Bankaların faizleri yüzde 1’in altına indirmesiyle konut kredisine olan talep hızlanarak artıyor. Konut kredisinde ağırlıklı olarak kısa vadeli faizlerin yüzde 1’in altına indiği 21-28 Ağustos haftasında 80 milyon TL’lik kredi artışı, rekabetin uzun vadelere yayıldığı 28 Ağustos-4 Eylül haftasında iyice hissedildi. Söz konusu tarihler arasında bankalar toplam 148 milyon 810 bin TL’lik konut kredisi kullandırıldı. Böylece faiz indirimi yarışının ilk iki haftasında vatandaşlar 228 milyon 750 bin TL’lik konut kredisi aldı. 28 Ağustos-4 Eylül haftasında konut kredilerinde yaşanan yüzde 0.34’lük artış son 3 ayın en hızlı yükselişi anlamına geliyor.

Refinansman yapmadan önce başka bankalardan talep alın!

Kredisini kapatıp, yeniden yapılandırmaya gitmek isteyenlerin bazı noktalara dikkat etmesi gerekiyor. Alınan kredi ile refinansman yapmak istediği faiz oranı arasında 15-20 puan fark ile kredi kapatmak büyük kazançlar sağlamayabilir. 35-40 puan kadar düşüş ödemelerinizde anlamlı bir gerileme sağlayacaktır. Bankalar krediyi erken kapatma durumunda yüzde 2 düzeyinde komisyon talep ediyor. Bankaların mortgage kredisi uygulamalarında faiz oranının yanı sıra komisyon ve diğer işlem ücretleri de bulunmakta, dolayısı ile bu noktaya dikkat edilmeli. Faiz oranı düşük olup masraf tutarları yüksek olan bir konut kredisinin aylık ödemesi yüksek faiz oranlı kredi ödemesinden daha fazla olabilir. Birkaç bankadan talep alıp sonrasında başvuruda bulunmak sizin kârınıza olacaktır.

Refinansman rehberi

Refinansman başvurusu nasıl yapılıyor?

Mevcut konut kredinizi size daha iyi şartlar sunan başka bir bankaya taşıyarak yeniden yapılandırmak isterseniz:

- İlgilendiğiniz bankaya refinansman başvurusunda bulunursunuz.

- Başvurduğunuz bankada normal konut kredisi alma sürecinden geçersiniz.

- Krediniz onaylandığı taktirde tüm sözleşmeler ve evraklar imzalanır.

- Yeni bankanız mevcut bankanıza bakiyeniz (yeni krediniz) kadar ödemeyi yaparak mevcut kredinizi kapatır ve mevcut bankanızın ipoteğini kapatmasını sağlar.

- Mevcut ipoteğin kapatılmasından sonra yeni bankanız aynı anda yeni ipoteği koyarak işleminiz tamamlanır.

Refinansman ile kredimde neleri değiştirebilirim?

29 Eylül 2007 tarihli yönetmelikte belirtildiği üzere mortgage kredinizde aşağıdaki değişiklikleri yapabilirsiniz:

- Kredi faiz oranı

- Kredinin vadesi

- Konut finansmanı sözleşmesinde belirtilen faiz türü

- Aynı ev teminat gösterilerek birden fazla konut kredisi alınmışsa bunların tek konut kredisi ile birleştirilmesi

- Konut finansmanı kuruluşu

Refinansmanın avantajları

- Yeni faiz oranı ile toplam ödemenin azalması

- Farklı bir para birimine geçerek toplam ödemenin azalması

- Farklı bir vade ile taksit tutarlarının azaltılması

Refinansmanın masrafları

1- Mevcut konut kredinizin kapatma komisyonu:

- Konut kredinizi yeni konut finansmanı yasası sonrası (6 Mart 2007 sonrası) kullandıysanız kapama bakiyesi üzerinden maksimum yüzde 2 tutarında bir komisyon ödemeniz gerekecektir.

- Eğer kredinizi bu tarihten önce kullandıysanız, konut kredinizi kapatmak için bir masraf ödemezsiniz. (Bankanıza başvurarak yeni yasa kapsamına alınmanız durumunda dahi konut kredinizi kapatma masrafı ödenmez.)

2- Yeni kredi masrafları (ekspertiz, dosya masrafı, ekspertiz ücreti)

Sayfa Yükleniyor...