'Kül'ün günlük maliyeti 250 milyon dolar

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, volkanik krizin havayollarına etkisinin 11 Eylül'den daha ağır olduğunu açıkladı.

'Kül'ün günlük maliyeti 250 milyon dolar

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), İzlanda'da faaliyete geçen yanardağ kaynaklı volkanik krizin havayolları şirketlerine etkisinin 11 Eylül'den daha ağır olduğunu ve krizin havayollarına günlük maliyetinin 250 milyon dolara ulaştığını açıkladı.

Avrupa devletlerinin kriz karşısında aldıkları önlemleri yetersiz olarak niteleyen IATA, önlemlerin teorik çalışmaları temel aldığını ve gerçekleri göz ardı ettiğini ifade etti.

Birlik, güzergah değişiklikleri, yolcuların ihtiyaçlarının karşılanması ve uçakların giderleri eklenince faturanın daha da kabaracağını kaydetti.

Dünyanın önde gelen havayolu şirketlerinden British Airways, kül krizi nedeniyle günlük zararın 30 milyon dolar olduğunu açıkladı.

MİLYAR DOLARLIK MALİYET
Kriz danışmanlık şirketi Lewis PR, Avrupalı havayolu ve diğer seyahat şirketlerinin 4 günlük zararının 1.5 milyar doların üzerinde olduğunu tahmin etti.

Kriz, bazı havayolu şirketlerinin acil önlemler almasına neden oldu. Brüksel Havayolları, devletten yardım talep ederken, İskandinav Hayayolları, Norveç’te yer hizmetlerinde çalışan 2 bin 500 kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. Dünyada yaklaşık 5 milyon yolcunun bu durumdan mağdur olduğu belirtilirken, uzmanlar bu durumun aylar sürmesi halinde avrupa’nın büyüme hızını 1-2 puan düşürebileceğini söyledi.

Avrupa'da ulaşımı alt üst eden eden volkanik kül bulutu, Avrupa Birliği'nin ana gündem maddesi haline geldi. Avrupa Komisyonu, bugün avrupa hava sahasının yüzde 50'sinin uçuşa uygun hale gelmesini umduklarını belirtti.

Sayfa Yükleniyor...