Limak'a 350 milyon dolarlık baraj kredisi

Limak, HES projesi için İş Bankası ve Yapı Kredi ile 350 milyon dolar kredi anlaşması imzaladı.

Limak'a 350 milyon dolarlık baraj kredisi

Limak Holding, Siirt Botan Çayı üzerindeki Alkumru Barajı ve hidroelektrik santrali (HES) projesi için İş Bankası ve Yapı Kredi Bankası'ndan 350 milyon dolarlık kredi temin etti.

Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında, kredinin Kasım 2008'de onaylandığı ve 19 Aralık 2008'den itibaren kullandırılmaya başladığı, ancak duyurusunun yapılması için krizin etkilerinin biraz geçmesinin beklendiği ifade edildi.

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, söz konusu kredinin 4 yılı geri ödemesiz 12 yıl vadeyle alındığını ve her iki bankanın 175'er milyon dolar olmak üzere projeye eşit oranda finansman sağlayacağını söyledi.

Özdemir, kredi şartlarına ilişkin detay vermezken, "Ancak şunu söyleyebilirim ki krediyi çok iyi şartlarda temin ettik. Bugün alsak daha iyi şartlarda alamazdık" dedi.

Anlaşma dahilinde Aralık ayından bugüne kadar, İş Bankası ve Yapı Kredi'nin eşit oranda, toplamda ise 205 milyon dolara yakın finansman sağladığı belirtildi.

Projenin toplam büyüklüğünün 466 milyon dolar olduğunu ve yüzde 25'ini kendi özkaynaklarıyla karşıladıklarını belirten Özdemir, "Tesisin tamamlanmasıyla yılda yaklaşık 1 milyar kilowattsaatlik elektrik üretimi gerçekleştirilecek. İlk enerji üretimini 2010 yılının Aralık ayında yapacağız. Tüm yatırımı ise 2011 Mayıs'ta tamamlayacağız" diye konuştu.

İnşaat döneminde 2,000 kişiye doğrudan, 10,000 kişiye de dolaylı istihdam sağladıklarını belirten Özdemir, inşaat süresince temin edilen mal ve hizmetlerle üç yılda Siirt ve bölge ekonomisine yaklaşık 50 milyon dolarlık bir değer sağlayacaklarını ifade etti.

Siirt'in yıllık 300 milyon kilowattsaat tüketimi olduğuna işaret eden Özdemir, geri kalan yaklaşık 700 milyon kilowattsaatlik elektrikten ise diğer şehirlerin faydalanacağını söyledi.

Enerji alanında hedeflerinin Türkiye'nin en büyük üç enerji grubundan biri haline gelmek olduğunu söyleyen Özdemir, "Enerji sektöründe büyüme hedefimiz sadece hidroelektirk santralleri ile sınırlı değil. Kömür, doğalgaz, rüzgâr ve güneş gibi diğer enerji yatırımlarıyla portföyümüzü çeşitlendirmek hedefindeyiz. En az bir elektrik dağıtım bölgesini de bünyemize katmak istiyoruz" dedi.

Özdemir, portföylerindeki 12 santral projesinin tamamlanmasıyla 1,200 megawattlık kurulu güç ve 4.3 milyar kilowattsaatlik elektrik üretim kapasitesine sahip olacaklarını söyledi

HAVALİMANLARI VE YER HİZMETLERİ
Holding'in diğer sektörlere yönelik büyüme planlarıyla ilgili Reuters'a konuşan Özdemir, şu anda daha alt sıralarda olan havacılık faaliyetlerinin holding'in toplam cirosu içindeki payını ikinci sıraya çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Limak Holding İstanbul Sabiha Gökçen havalimanı'nın işletmeciliğinin yanı sıra, aynı havaalanının yer hizmetlerini de yürütüyor.

THY, Sun Express ve Pegasus'un Sabiha Gökçen'i üs olarak kullandıklarını söyleyen Özdemir, "Görüştüğümüz yerli ve yabancı havayolu şirketleri var. Dış hatlar terminalinin devreye girmesiyle bazı yeni şirketlerin daha havalimanımızı kullanmasını bekliyoruz" dedi.

Özdemir, 31 Ekim'de devreye girmesi planlanan dış hatlarla birlikte bu yıl 7 milyon civarı yolcuya ulaşmayı beklediklerini, önümüzdeki yıl için yolcu hedeflerinin ise 9-10 milyon olduğunu söyledi.

Büyüme planları doğrultusunda hem başka havalimanlarının işletmesini, hem de yer hizmetlerine talip olacaklarını belirten Özdemir, "TAV gibi dünyanın her yerinde hem havalimanı yapımı, hem de işletmesini yapmayı düşünüyoruz. Havaalanı işletmecileri açısından netice her zaman halka arza çıkıyor. Uzun dönemde bunu da düşünebiliriz" dedi.

Özdemir, çimento alanında ise kapasite bakımından Türkiye'de ilk 5 arasına girmek istediklerini, bu doğrultuda Urfa tesislerinde 100 milyon dolar yatırımla yüzde 100 kapasite artırımı kararı aldıklarını ifade etti. Özdemir, yeni yatırımın 2010 sonrasında devreye alınacağını da sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...