Maliyeciler de kayıtdışı çalışan peşinde

Maliye Bakanlığı'na bağlı denetim elemenları işyerlerinde SGK’ya ilişkin sorgulamalarda bulunabilecek.

Maliyeciler de kayıtdışı çalışan peşinde

SGK ile Maliye Bakanlığı arasında imzalanacak protokol çerçevesinde, bundan böyle Maliye Bakanlığı'na bağlı denetim elemenları da işyerlerinde SGK’ya ilişkin sorgulamalarda bulunabilecek.

SGK’nın halen yaklaşık 1500’e yakın denetim elemanı bulunuyor. Kayıtdışılıkla mücadelede bu denetim elemanlarının sayısının yeterli olmadığını düşünen Maliye ve Çalışma Bakanlığı yetkilileri imzalanacak protokolle 1.5 milyona yakın işyerinde ortak denetim yapacaklar.

Maliye Bakanlığı’nın halen 10 bine yakın, farklı seviyelerde denetim elemanı var. Bu denetim elemanları SGK müfettişleri gibi, işyerlerinde çalıştırılanlara yönelik denetim de yapacak.

İşyerlerinde kaç kişi çalıştığı, sigortalı olup olmadıkları ve ücret düzeylerine kadar pek çok denetimi yapacaklar. Aynı şekilde SGK müfettişleri de gittikleri işyerlerinde Maliyecilerin yapması gereken denetimleri yapabilecek. Vergi levhasından işyerinin kirasına kadar farklı konularda bilgi alabilecekler.

Her iki denetim grubunun tuttuğu tutanak da aynı olacak ve elektronik ortamda birbirleriyle paylaşılacak.

Konuyu NTV Notları ve CNBC-e Finans Cafe programında ele alan Prof. Dr. Cem Kılıç’a göre, böyle bir işbirliğine gidilmesi, SGK’nın denetim fonksiyonunu önemli ölçüde artıracak. Kayıtdışılıkla mücadelede Maliye Bakanlığı'nın bu desteği SGK’nın işlerini de kolaylaştıracak.

Sayfa Yükleniyor...