MB: TL en az oynak paralardan biri

Merkez Bankası Başkanı Başçı, TL'nin en az oynak para birimlerinden birisi olduğuna dikkat çekerek, "Reel döviz kurlarının aşırı dalgalanmasını istemiyoruz" dedi.

MB: TL en az oynak paralardan biri

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (IIF) Sabancı Center'da düzenlediği "İstanbul'u Önemli Bir Finans Merkezi'ne Dönüştürmek" konferansında bir konuşma yaptı.

Başçı şunları söyledi: "TL'de haddinden fazla değer kaybı olduğunda ek sıkılaştırma yapıyoruz ve bu etkili bir araç. TL şu anda uzun vadeli denge değerinin altında görülüyor; oynaklıkta oldukça iyi durumdayız, TL en az oynak para birimlerinden birisi. Reel döviz kurlarının aşırı dalgalanmasını istemiyoruz, doğru politika tepkileri verildi sonuçları da alınıyor.

Kredi büyümesi konusunda amacımıza ulaştık. Kredi büyümesi ile cari açık arasında çok net ilişki var; kredilerdeki büyüme hızında önemli yavaşlama var bu nedenle bu kanaldan cari dengedeki iyileşme sürecek.

Büyüme ilk çeyrekte önceki çeyreğe göre yatay belki eksi olabilir; ikinci çeyrekten itibaren bu tersine dönecek. Yumuşak iniş sürüyor, işler planlandığı gibi gidiyor.

Şu anda enflasyon yüzde 11'in üzerinde ama beklentiler düşüş yönünde; hedefimiz yüzde 5; gelecek 3 yılda enflasyonu yüzde 5'e indirip orada tutmayı hedefliyoruz. Enflasyonun Mayıs ayında tek haneye dönme ihtimali oldukça kuvvetli."

Sayfa Yükleniyor...