Merkez yine faize dokunmadı

Merkez Bankası, yılın beşinci toplantısında da faizi yüzde 6.5'te tuttu.

Merkez yine faize dokunmadı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yılın beşinci toplantısında, Merkez Bankası'nın uyguladığı faizlerde değişikliğe gitmedi.

Buna göre, gecelik faiz oranları borçlanmada yüzde 6,50, borç vermede ise yüzde 9 olarak uygulanacak.

Para Politikası Kurulu, küresel ekonomiye ilişkin belirsizlikler nedeniyle politika faiz oranlarının bir süre daha mevcut düzeylerde tutulması ve uzun süre düşük düzeylerde seyretmesi gerekebileceğini teyid etti.

Kurul, Mayıs ayında işlenmemiş gıda fiyatlarında belirgin bir düşüş gözlenebileceğine dikkat çekerken, enflasyon beklentilerinin halen orta vadeli hedeflerin üzerinde seyretmesi nedeniyle fiyatlama davranışlarının yakından takip edildiğini kaydetti.

Merkez Bankası tarafından açıklanan Para Politikası Kurulu kararında, son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki toparlanma sürecinin devam ettiğini gösterdiği belirtildi.

İç talep istikrarlı bir artış eğilimi sergilerken, yakın dönem gelişmelerinin dış talebe ilişkin belirsizliklerin uzunca bir müddet önemini koruyacağına işaret edilen açıklamada, imalat sanayinde kapasite kullanımının kriz öncesi seviyelere ulaşmasının zaman alacağının tahmin edildiği, istihdam koşullarındaki iyileşme devam etmekle beraber işsizlik oranlarının halen yüksek seviyelerde bulunduğunu bildirildi.

Temel (çekirdek) enflasyonun göstergelerinin hedefin altında seyretmeye devam edeceğini belirtilen açıklamada, Mayıs ayında işlenmemiş gıda fiyatlarında belirgin bir düşüş gözlenebileceğine dikkat çekildi. Kurul, enflasyon beklentilerinin halen orta vadeli hedeflerin üzerinde seyretmesi nedeniyle fiyatlama davranışlarının yakından takip edildiğini bildirdi.

Piyasadaki likidite koşullarının öngörüldüğü şekilde geliştiğini belirten Kurul, 14 Nisan 2010 tarihinde açıklanan ''Para Politikası Çıkış Stratejisi'' kapsamında teknik faiz ayarlaması sürecinin ilk adımının atılması için gerekli koşulların oluştuğu değerlendirmesinde bulundu.

REPO İHALELERİ
Hali hazırda bir hafta vadeli repo ihalelerinde faiz oranlarının yüzde 7 civarında dalgalandığını dikkate alan Kurul, söz konusu dalgalanmayı önlemek amacıyla ihalelerin sabit faiz oranından miktar ihalesi yöntemiyle gerçekleştirilmeye başlanmasına karar verdi.

Kurul bu doğrultuda, çıkış stratejisinde belirtildiği gibi, para politikası açısından bundan böyle politika faiz oranı niteliği kazanacak olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı gecelik işlemler için ilan edilen borçlanma faiz oranının 50 baz puan üzerinde, yüzde 7 olarak belirledi.

BİR SÜRE MEVCUT DÜZEY
Küresel ekonomiye ilişkin belirsizlikler nedeniyle politika faiz oranlarının bir süre daha mevcut düzeylerde tutulması ve uzun süre düşük düzeylerde seyretmesi gerekebileceğini teyid eden kurul, enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, kurulun geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceğini önemle vurguladı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısına Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Başkan Yardımcıları Erdem Başçı, Burhan Göklemez, Mehmet Yörükoğlu, Kurul üyeleri Turalay Kenç, Abdullah Yavaş, katıldı.

Merkez Bankası, borçlanma faiz oranını yüzde 6,50, borç verme faiz oranını yüzde 9, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 2,50, borç verme faiz oranını yüzde 12, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 8 uyguluyor.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti sekiz iş günü içinde yayımlanacak.

Bu arada, Merkez Bankası 19 Kasım 2009 tarihinden bu yana faiz oranlarında bir değişiklik yapmadı.

Sayfa Yükleniyor...