MÜSİAD: Türkiye bu yıl yüzde 4 büyür

MÜSİAD, 2010'da ekonominin yüzde 4'ün üzerinde büyüyeceğini, enflasyonun yüzde 6-6.5 aralığında gerçekleşeceğini öngördü.

MÜSİAD: Türkiye bu yıl yüzde 4 büyür

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), 2010'da ekonominin yüzde 4'ün üzerinde büyüyeceğini öngördü.

MÜSİAD'ın 2010 tahminlerini açıklayan MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan, 2010'da ihracatın yüzde 15 civarında artmasını, enflasyonun ise yüzde 6-6,5 aralığında gerçekaleşmesini beklediklerini söyledi.

Bütçe açığının gayrisafi milli hasılaya oranının yüzde 5 olacağını tahmin eden Vardan,, cari açığın milli gelire oranının yüzde 3 civarında gerçekleşeceğini öngördü.

Vardan, 2010'da dolar/TL'nin 1,50'nin altına inmeyeceğini, Euro/tl'nin ise,, 2,20 civarında hareket edeceğini tahmin etti.

Türkiye için ''ithal kriz'' olarak nitelendirilebilen bu krize, Türkiye'nin bir yandan hazırlıklı, öte yandan da bazı kırılganlıklar içinde girdiğinin görüldüğünü ifade eden Vardan, krizde daha önce yapılan reformların ödülü finans sektöründe alınırken, 2007 yılı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana ''bozulmuş siyasi istikrar ortamında'' yapılmayan reformların faturasının da ödenmek zorunda kalındığını belirtti.

BANKACILIK SAPASAĞLAM AYAKTA
Bankacılık kesiminin ''sapasağlam ayakta olduğu'' bir ortamda, 2009 yılında Türkiye ekonomisinin yılın ilk dokuz ayında yüzde 8,4 oranında küçülmesi, işsizliğin yüzde 13,4 oranına yükselmesi ve ihracatın yüzde 27 düşmesinin açıklanmaya muhtaç olduğunu vurgulayan Vardan, şöyle devam etti:

''Bizce bunun 4 ana sebebi vardır. Öncelikle krizin başlangıcıyla birlikte ülkemizde bazı çevreler, sanki krizden medet umarcasına insanları ve ortamı panik havasına soktular. Bu şekilde ortamda bir güvensizlik oluştu. İç pazarda tüketicilerin panik psikolojisine girmeleri ve güvensizlik ortamının hakim olması, tüketimleri azalttı. Böylece üretim de azaldı, dolayısıyla yatırımlar durdu ve istihdam azaldı. Bankaların 2001'deki kriz tecrübesi nedeniyle paniğe kapılarak finans musluklarını adeta kapatması, bu şekilde hem kişileri hem de firmaları zor durumda bırakmaları, az miktarda var olan finansın da maliyetlerini yükseltmeleri reel sektörde büyük bir sıkıntı oluşturdu. Bizim başlıca ihracat pazarımız olan AB pazarlarına ve diğer tüm ihracat pazarlarımıza yönelik ihracatımız yaklaşık yüzde 30 düştü. Bunun genel ihracatımıza etkisi de yüzde 27 civarında oldu. Bütün bunlar neticesinde Türkiye ekonomisi, maalesef büyük bir oranda küçüldü.''

Kriz sonrasındaki toparlanma için Hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Mali Program'ın (OVMP) gerçekçi, temkinli ve iyimser olup, ileriye dönük olarak muhtemel belirsizlikleri de ortadan kaldırdığını dile getiren Vardan, Varlık Barışı Yasası sayesinde birikimli olarak 47 milyar lirayı bulan bir kaynak temin ederek, kaynak sıkıntısının asgari düzeye indirildiğini ifade etti.

Türkiye'nin 20 aydır IMF'ye gitmeden ve dış finansman desteği almadan krizi atlatmasının büyük bir başarı olduğuna dikkati çeken Vardan, 2010 yılı için Türkiye'ye yönelik yurt dışından yatırım akışlarının hızlanmasının da beklenebileceğini bildirdi.

Sayfa Yükleniyor...