Obama bütçe açığını yarıya indirme sözü verdi

ABD Başkanı Obama, gelecek dört yıl içinde ülkenin hızla büyüyen bütçe açığını yarıya indirme sözü verdi ve borç sorununu kısa sürede çözemezse ABD'nin yeni bir ekonomik krize gireceğini söyledi.

Obama bütçe açığını yarıya indirme sözü verdi

Başkanlıkta geçirdiği bir ay içinde 787 milyar dolarlık bir ekonomik teşvik paketini yasalaştıran ABD Başkanı Barack Obama, şu anda çok büyük harcamalar yapılması gereğinin, bütçe sorunlarının ertelenebileceği anlamına gelmediğini söyledi.

Beyaz Saray'da dün mali sorumluluk konusunda düzenlenen bir toplantıda konuşan Obama, "Eğer bu krizle mücadele ederken, onun oluşmasına katkısı olan nedenlerle de mücadele etmezsek, ileride bir başka krize düşme tehlikesine maruz kalırız" dedi.

İşadamları, sendika temsilcileri, Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti mensuplarının katıldığı toplantıda, sağlık harcamalarında maliyetin düşürülmesinin yanı sıra, askeri tedarik yöntemlerinde ve vergi politikalarında yapılacak düzenlemelerle bütçede iyileşme sağlamanın yolları tartışıldı.

Yeni bütçeyi Perşembe günü açıklayacak olan Obama, devraldığı 1.3 trilyon dolarlık bütçe açığının sadece 2008'deki faiz ödemelerinin 250 milyar dolar, yani toplam eğitim harcamalarının üç katı olduğunu hatırlattı.

Obama "Bu tür açıkları sonsuza kadar taşıyamayız ve taşımayacağız. Bugün bize devreden bütçe açığını, benim ilk görev dönemimin sonuna kadar (Ocak 2013) yarıya indirmeye söz veriyorum" diye konuştu.

Obama'nın bütçe açığı konusunda göstereceği sorumlu bir yaklaşım piyasalara güven verebilir. Başkan, mali disiplini muhafaza ederek, faizlerin düşük kalacağını ve ekonominin de yolundan sapmayacağını kanıtlamaya önem veriyor.

Sayfa Yükleniyor...