Obama'dan G20'ye 'gri bakış'

ABD Başkanı, G20 zirvesiyle ilgili yaptığı değerlendirmede, 'yapıcı ve tarihi' nitelemesinin yanında, 'farklılıkların giderilmesi zor olacaktır' yorumunda bulundu.

Obama'dan G20'ye 'gri bakış'

ABD Başkanı Barack Obama, İngiltere'nin başkenti Londra'da katıldığı ilk uluslararası zirve olan G-20'yi yapıcı buldu ve küresel ekonomik iyileşme çabaları açısından bir dönüm noktası olarak değerlendirdi.

Obama zirvenin sonunda düzenlenen ve dünyanın dört bir yanından gelen gazetecilerin katıldığı basın toplantısında, Londra'da buluşan liderlerin, büyümeyi yeniden sağlamak ve bu krizin bir daha olmasını önlemek için beklenmedik önlemleri kabul ettiklerini söyledi.

Obama, yeni bir canlandırma paketi çağrıları karşısında yetersiz kalmasına rağmen zirvenin, hemen hemen her ülkeyi etkileyen ekonomik krizin giderilmesinde karşılaşılan zorluklara bakıldığında "çok yapıcı ve tarihi" olduğunu ifade etti.

Dış ticareti zora sokan ve ekonomik krizi daha da kötüleştirebilecek korumacılığı reddettikleri için G-20 ülkelerini öven Obama, "küresel birlik" çağrısında bulundu. Obama, "Gene de 20 devlet başkanının aramızdaki farklılıkları gidermesi zor olacaktır" dedi.

G-20'nin vardığı sonucun ve bunu izleyecek eylemlerin, bir dizi önceliklerini yansıtacağını belirten Obama, "Büyümeye güçlü ve koordineli bir yanıtımız bulunduğundan emin olmak istedik ve

güçlü, koordineli bir yanıtımızın bulunmasının önemli olduğunu düşündük" dedi ve bunların her ikisini de elde ettiklerini söyledi.

ABD'nin şartlarını dikte etmek yerine bir uzlaşma sağlanmasından yana olduklarını belirten Obama, ABD'nin tek başına hareket etmesinin yarım, hatta yarımdan da az etkisinin olabileceğini kaydetti.

Rusya, Çin, İngiltere ve Hindistan liderleriyle ile bire bir görüşmelerinin verimli geçtiğini anlatan Obama, Kuzey Kore'nin füze fırlatma planlarına birlikte yanıt verilmesini istedi.




İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen G20 zirvesine katılan liderler, zirveyle ilgili görüşlerini basın toplantısında açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, G20 zirvesinin sonuçlarının iyi yönde atılmış bir adım olduğunu belirtti.

ABD Başkanı Barack Obama ile müzakerelerin de iyi olduğunu ancak somut ilerlemeler kaydedilmediğini de ifade eden Medvedev, ''Anlaşıldığı üzere bütün sorunları çözemeyebiliriz ama bu günün hedefi değildi zaten. Bunun bir dönüm noktası olduğunu söylemek isterdim ama sorumlu bir kişi olarak bunu söyleyemem'' dedi.

Bununla birlikte anlaşmaya varılmasının tarihi yapısına dikkati çeken Medvedev, ''20-25 yıl önce kimse, ekonomileri, zihniyetleri ve gelenekleriyle birbirlerinden bu kadar farklı ülkenin aynı masaya oturup da böylesine zorlu bir durumda ve bu kadar kıza süre içinde harekete geçebileceğini hayal bile edemezdi'' dedi.

JOSE MANUEL BARROSO
Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da Obama'nın, Londra'daki zirvede dünya ticaretinin liberalleşmesi hakkındaki müzakerelerin sonuçlanması arzusunu dile açıkça ortaya koyduğunu söyledi.

Barroso, bunun, bu yıl içinde Doha süreciyle ilgili anlaşmaya varmak bakımından olumlu bir sinyal olduğunu da kaydetti.

JAPONYA BAŞBAKANI ASO
Zirveye katılan Japonya Başbakanı Taro Aso, zirvenin dünyanın başlıca ekonomilerinin büyümesine yeniden işlerlik kazandırmak bakımından önemli bir mesaj taşıdığını ifade etti.

Aso, düzenlediği basın toplantısında, zirvenin, başlıca sanayileşmiş ve kalkınmakta olan ülkelerin liderlerinin 1930'lardan beri meydana gelen en ciddi ekonomik krizden çıkmak için güçlendirici önlemler alması gerektiğini ortaya koyduğunu söyledi ve kalkınmakta olan ülkelere fon sağlanmasının önemine işaret ettiğini kaydetti.

KANADA BAŞBAKANI HARPER
Kanada Başbakanı Stephen Harper ise ''mali krizden kaynaklanan istikrarsızlık ortamının geride kaldığı'' yorumunda bulundu.

Harper, ''İstikrarsızlığın en kötü yönlerinin arkamızda kaldığını düşünüyorum. istikrar henüz gelmedi ama belli bir istikrara kavuştuk. Ben ekonomiyi canlandırma önlemlerinin uygulanmasıyla daha olumlu haberler almaya başlayacağımız konusunda iyimserim'' diye konuştu.

NİCOLAS SARKOZY
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de zirveden memnun kaldığını belirten liderler arasında yer aldı.

Sarkozy, zirvede düşündüklerinin de ötesine geçebildiklerini belirttiği açıklamasında, ''G20 ülkeleri uluslararası mali örgütlenmeyi temelden reformdan geçirmeye karar vermiştir ki bu da 1945'teki Bretton Woods anlaşmalarından beri hiç yapılmamış bir şeydir'' ifadesini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, üçüncü bir G20 zirvesinin Eylül ayında New York'ta yapılacağını da açıkladı ve ekonomiyi canlandırma önlemlerinin alınmasının yanı sıra, BM Genel Kurulu toplantıları sırasında ya da sonrasında üçüncü bir G20 zirvesi yapılmasını önerdiğini ve bu önerinin kabul gördüğünü kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...