'Petrol önce 85, sonra 110 dolara çıkacak'

Goldman Sachs, petrolün yıl sonuna kadar 85 doları, 2010 yılında da 110 doları göreceğini öngördü. OPEC, petrolün 100 doları aşması durumunda üretimi artıracağını belirtti.

'Petrol önce 85, sonra 110 dolara çıkacak'

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Dönem Başkanı Jose Botelho de Vasconcelos, petrol fiyatlarının 100 doları bulması halinde OPEC bakanlarının küresel ekonomideki düzelmeyi korumak için Aralık ayında yapacağı petrol üretimini artıracağını söyledi.

OPEC Dönem Başkanı ve Angola Petrol Bakanı Jose Botelho de Vasconcelos, dün, Brezilya'ya gitmeden önce yaptığı açıklamada, üretici ve tüketicilerin petrol fiyatlarının 75-85 dolar bandında olmasından memnun olduğunu ve petrol fiyatlarının yüksek olmasının küresel ekonomideki düzelmeyi frenleyebileceğini belirtti.

Vasconcelos, ''Dengeli fiyatın her zaman iyi olduğunu düşünüyorum. Her zaman dengeli bir pozisyonu savunduk. Gerekli olursa bazı ülkeler piyasaya daha fazla petrol vermeye açık ve bu yapılacak'' dedi.

''Petrol fiyatının 100 dolara ulaşması halinde OPEC'in 22 Aralık'ta Angola'nın başkenti Luanda'da yapılacak toplantıda OPEC'in petrol üretimini artırması kaçınılmaz olacak mı'' sorusuna Vasconcelos, ''öyle olacağına inanıyorum. Dengeyi sürdürmek için bu gerekli'' yanıtını verdi.

OPEC'in üretimi artırmadan önce ilk olarak arz ve talep bakımından petrol piyasası kurallarını koruması gerektiğine işaret eden Vasconcelos, doların değeri düşük kalırken, petrol stoklarının yüksek seyretmeye devam ettiğini kaydetti.

Bu arada Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Baş Ekonomisti Fatih Birol, bugün Londra'da bir konferansta, artan petrol fiyatlarının ekonomideki düzelmeye zarar verdiğini vurguladı. Birol, ''Ekonomideki güçlü toparlanmayla, özellikle bu safhada düzelme çabaları için önemli bir risk olarak fiyatların yükseldiğini göreceğiz'' dedi.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Petrol Bakanı Muhammed El Hamli de bugün Moskova'da, petrol fiyatlarının küresel ekonomideki ''düzelme işaretleri'' ve ''spekülasyon'' yüzünden arttığını söyledi.

''Piyasada arz yeterli miktarda karşılandığı için üretimi artırmadan önce dünyadaki ekonomik düzelmenin nasıl olduğunu beklemeli ve görmeliyiz'' diyen El Hamli, küresel petrol talebinin gelecek yıl günlük 700 bin varile kadar artabileceğini ifade etti.

Dünya petrol üretiminin üçte birini yapan OPEC, geçen yıl Temmuz ayında 147 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesini gören petrol fiyatının, küresel ekonomik kriz yüzünden yüzde 70 değer kaybetmesi üzerine Eylül 2008'den itibaren üretimini kısmış ve günlük petrol üretimini 4,2 milyon varil azaltma kararı almıştı.

Irak hariç OPEC'in 11 üyesi günlük petrol üretimini bu yılın başından itibaren 24 milyon 845 bin varil olarak sabitlemiş bulunuyor.

GOLDMAN SACHS'TAN TAHMİN
Öte yandan Goldman Sachs, dünyanın ikinci büyük enerji tüketicisi Çin'in güçlü dizel talebi nedeniyle ham petrol fiyatının yıl sonuna kadar 85 dolar ulaşacağı tahmininde bulundu. David Greely başkanlığındaki uzmanların hazırladığı ve bugün açıklanan 23 Ekim 2009 tarihli raporda, Çin'in petrol talebinin arttığı ve ABD petrol talebinin geride kaldığı kaydedildi.

Çin'in petrol talebinin artmasının ham petrol fiyatlarına yukarı yönlü baskı uyguladığının görüldüğü belirtilen raporda, Çin'in ekonomisinin üçüncü çeyrekte yüzde 8,9 büyümesi yüzünden rafine ürün talebinin günlük 600 bin varil arttığı ifade edildi.

Raporda, bu yıl dördüncü çeyrekte petrolün varil fiyatının ortalama 82,50 dolar ve 2010 yılında 110 dolar olacağı öngörüldü.

Bu yıl yüzde 79 artan petrol fiyatları 21 Ekim'de 82 dolara çıkarak yılın en yüksek seviyesini gördü.

Geçen hafta cuma günü 80,50 dolar olan ABD ham petrolünün varil fiyatı Aralık ayı teslimi bugün 80,45 dolardan işlem görüyor. Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 79,04 dolardan satılıyor.

Sayfa Yükleniyor...