Piyasalar kabine değişikliğinden memnun

Başbakan Erdoğan'ın köklü kabine değişikliği piyasada olumlu karşılandı.

Piyasalar kabine değişikliğinden memnun

Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından cuma günü açıklanan kabine değişikliği piyasa tarafından olumlu karşılandı.

Ekspres Invest Başekonomisti Güldem Atabay, kabinedeki değişikliği olumlu bulduğunu belirterek, "Babacan, AKP'nin ekonomi yönetiminde titiz davrandığı dönemde yine bu görevi yürütüyordu. Şimdi hükümet, piyasalara ekonomide tekrar aynı yaklaşımın izleneceği mesajını veriyor. Hem Şimşek hem de Babacan dünyaya açık bakanlar ve IMF'yi tanıyorlar. Şimşek, iyi bir maliye bakanı olacaktır, bütçe disiplinini destekliyor. IMF heyetini Türkiye'de Mayıs-Haziran arasında görebiliriz" dedi.

Yeni kabineyi ilan ettiği cuma günkü açıklamasında Erdoğan, ekonomideki koordinasyon yapısını değiştirdiklerini söylemişti. Erdoğan "Burada farklı bir koordinasyon gereği duyduk, tek elden yürütülmesine fırsat verecek bir yapı olsun istedik. Bankaların tamamı Ali Bey'e bağlı olacak" demişti.

Kapsamlı bir revizyon gerçekleştiren Erdoğan sekiz ismi kabine dışı bıraktı. Kabinede 10 bakan yerini korurken, yedi bakanın yeri değişti. Kabineye dokuz yeni isim girdi. Devlet bakanlıklarının sayı ise bir artırıldı. Hükümetteki kadın bakan sayısı ikiye yükseldi.

International Crisis Group Analisti Hugh Pope da, kabinede ciddi değişikliklere gidildiğini, hükümetin reform ve Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik alanında çabalarının hız kazacağını umduğunu belirterek, şunları söyledi: "Türkiye'yi Ortadoğu devletleri için çekici kılan AB süreci, eğer süreç yarıda kalırsa Türkiye için olumsuz olur. Yatırımcılar AB'ye üye bir Türkiye görmek istiyorlar. Türkiye'nin AB'ye üyelik çabaları yavaşladıkça, dışarıdan yatırım da yavaşlıyor."

JP Morgan Chase Ekonomisti Yarkın Cebeci, Babacan'ın eski görevine dönüşünün piyasalar için iyi olduğunu ifade ederek, şu değerlendirmede bulundu: "Babacan daha önce başarılı şekilde IMF programını uyguladı ve Hazineden sorumlu Devlet Bakanı görevini başarıyla yürüttü. Şu anda IMF görüşmelerini yürüten Mehmet Şimşek'in Maliye Bakanı görevine getirilmesi de olumlu bir gelişme. Hem Şimşek, hem de Kemal Unakıtan görevden ayrılmış olsa, yeni bakanları IMF görüşmeleri hakkında bilgilendirmek zor olurdu. Bence Şimşek'in kabinede kalması olumlu bir gelişme ve piyasalar olumlu tepki verecek".

Sayfa Yükleniyor...