Şahenk: IMF anlaşması rahatlatacak

Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Şahenk, IMF ile yapılacak anlaşmanın Türkiye’yi çok rahatlatacağını söyledi.

Şahenk: IMF anlaşması rahatlatacak

Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Dünya Ekonomik Forumu’nun yapıldığı Davos’ta NTV/CNBC-e ortak yayınında soruları yanıtladı.

Kriz nedeniyle dünyanın her yerinde sorun yaşandığını belirten Şahenk şunları söyledi: “Bu yılki zirvenin adı ‘daha derin kriz zirvesi’ oldu. Dünyanın içinden geçtiği dönemin herkes farkında. Neden buraya gelindiğinden çok, yarına nasıl bakarız o tartışılıyor. Şu yapılırsa bu olacak diye bir zaman da verilemiyor. Okuldan çocuklar gelince gribi eve taşıdığında sizin de gribe yakalanmamanız imkansız. Dünya şu anda bunu yaşıyor. Son bir yıldır ülkeler kendi kapasitelerince sorunu çözmeye çalıştılar. Baktık ki, bunun beraber çözülmesi lazım. Dünyanın herhangi bir yerinde yaşanan sorun artık herkesin sorunu. Bu anlamda G20 çok önemli. Dünya bundan çıkacak, tahminler 2010’un ortası gibi görünüyor.

KRİZDE HERKES SUÇLU
Bu sadece ABD’deki subprime mortgage olayının patlamasıyla çıkan bir kriz değil. Son dönemde zaten dünya ticaretinde büyük dengesizlikler vardı. Balon bir yerde patlar. Maalesef bazı sektörlerdeki gereksiz rekabet, bilhassa finans sektöründeki rekabet ve daha fazla kâr yapma düşüncesiyle rekabet, insanları yapmamaları gereken yerlere itti. Her şey üst üste geldi. Size 11 Eylül’ün olacağını söyleselerdi inanmazdınız. Bu kriz de böyle bir olay. İnanılmayacak hatalar yapıldı, hissedarların da hatası var, piyasayı denetlemesi için gerekli kurumların da. Hepimiz suçluyuz.

OBAMA’DAN BÜYÜK BEKLENTİLER VAR
ABD Başkanı’nın yapacaklarıyla ilgili büyük beklentiler var. Gereken yapılamazsa bu iş daha kötüye gider. Çıkış yine ABD’den başlayacak. ABD A’dan Z’ye her açıdan ekonomisi yukarı gitmeye başladığı zaman, yurtdışında da aynı büyüme görülmeye başlanır. ABD’deki ve Avrupa’daki bankacılık sektörünün ayağa kalkması gerekiyor. Bazen böyle derin krizlere acı reçete yazılır. O ilacı da içmek gerekebilir. Şeffaflık dünyaya geldiği zaman bu rahatlayacak, yıl ve rakam vermek yanlış.

2000’DEN ÇOK DAHA GÜÇLÜYÜZ
Türkiye’nin 2009’da dünyayla paralel olacağını kaydeden Şahenk şunları kaydetti: “Dış ticaretimiz daralacak, iç tüketim azalacak, işsizlik artmaya devam edecek. Sıfırlı, birli rakamlar Türkiye için iyi olmaz ama son 5-6 yıldır başarılı büyüyen bir ekonomi vardı. 2000 yılından çok daha güçlü durumdayız. Şirket bilançoları, bankalar çok daha iyi. Cari açık Türkiye’de belli oranda devam edecek. Bunun fonlanması ile ilgili IMF’yle anlaşma imzalanırsa Türkiye’yi çok rahatlatır. Türkiye’nin ihtiyacına uygun bir anlaşma üzerinde hükümet mücadele ediyor. Detayları bilmiyoruz ama bakanımızın ve bürokratların Türkiye’nin resmini çok iyi çektiğini düşünüyorum.

HER HASTAYA AYNI İLAÇ YETMİYOR
IMF İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kuruldu. Türkiye ekonomisi o dönemden bu yana nereden nereye geldi. Ama temsil etme gücümüz çok az, bunun düzelmesi lazım. Kotaların artırılması lazım. Her hastaya aynı ilaç yarar getirmiyor. Bugünkü gerçek neyse, ona göre reçete yazılmasını isteyeceklerdir. IMF’nin de bu yeni konjonktüre ayak uydurması lazım. IMF’nin ‘fonum bitti’ bitti diyebilecek lüksü yoktur. Fon fazlası ülkeler bu tip destekleri yapmak zorunda. Gelişen ülkeler ayakta oldukça onların vatandaşları da daha iyi yaşamaya devam edecekler. Dünyanın büyümesi bizim gibi memleketlerden geçecek. O yüzden bize, Çin’e, Pakistan’a ihtiyaçları var.”

Ferit Şahenk, bölge ülkelerinde yatırım fırsatları olduğunu da belirterek “Garanti Bankası olarak Doğu Avrupa’ya açılma hayalimiz vardı, Bence bunu gerçekleştirme zamanı” dedi.

Sayfa Yükleniyor...