Şahenk: Türk şirketlere Avrupa'da fırsat var

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, "Garanti Bankası olarak Romanya'da büyüyoruz. Kendi ülkelerindeki sorunlar nedeniyle çekilen Avrupa bankalarının yerini doldurmaya başladık" dedi.

Şahenk: Türk şirketlere Avrupa'da fırsat var

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, CNBC-e'nin sorularını yanıtladı.

Şahenk şunları söyledi: "Son krizden bazı memleketler düşündüğümüzden çok daha fazla acı çekerek, eriyerek çıkmaya başladı. 2001'de kendi krizini yaşayan Türkiye, finans sektöründeki yapmış olduğu değişimlerle büyüyen şeffaf bir yapıya kavuştu. Son 8-9 senedeki ekonomik istikrarın arkasında siyasi istikrar da var. Bunlar el ele verdi. Yatırımcılar gelecek dönem ne olur kuşkusundan uzaklar. Risk yapısında değişim var. Türkiye doğru yaptıklarına devam ettiği sürece, bölgedeki değişimin çok önemli köprüsü görünen resim içinde çok daha güçlü olacaktır.

Biz ev ödevimizi yapacağız, Türkiye'ye fon akışını, uzun vadeli sermaye akışını devamlı kılacak olan yapısal reformları yapacağız. Dünyada hep beraber yaşıyoruz. Türkiye'nin de daha iyi olabilmesi için, dünyanın daha iyi olması lazım. Türkiye büyümeye devam edecek ama dünyadaki en ufak pozitif işaretler Türkiye'nin büyümesini daha değişik yerlere getirecek. Şu anda Türkiye bunu kendi dinamikleriyle yapıyor. Türkiye'nin 2023 hedefini ben çok da uzak görmüyorum. Dünya daha iyi olursa, bizler daha iyi oluruz. Ortadoğu ve Kuzey Afrika yeniden yapılandırılacak. Türk şirketlere çok büyük işler düşecek. Biz doğuyu iyi biliyoruz, batı standartlarıyla çalışıyoruz.

AVRUPA'NIN BÜYÜMESİ ALMANYA'DAN
Avrupa'ınn büyümesini ve yürümesini Almanya yapıyor. Yıllardır sanayiye çok önem veren bir ülke. Yunanistan, İrlanda, İzlanda ve Portekiz büyük yaralar aldı. Avrupa'nın Merkez Bankası Başkanı'nın atanması çok önemli. Avrupa'da daha gevşek bir para politikası devam edecektir. Hastayı acil servisten ilk önce yaşar hale getirmek lazım, sonra ayağa kaldırmak lazım. Acil serviste yatan hastanın kolesterolü düşer ama normal rutin hayata dönünce ne olacağına iyi bakmak gerekir. ABD bunları aşabilme yolunda ilerliyor. ABD'nin kıyı bölgelerinde sorun var ama orta bölgseinde ekonomik aktivite çok daha iyi.

AB DAĞILMAZ, YUNANİSTAN ÇIKMAZ
Avrupa bundan çıkacaktır ama biraz uzun sürecek, AB'nin dağılacağını düşünmüyorum. Yunanistan çıkacaktır diye tartışılıyor; hiç sanmıyorum. Türkiye'ye burada büyük bir fırsat var. Garanti Bankası olarak Romanya'da büyüyoruz. Kendi ülkelerindeki sorunlar nedeniyle çekilen Avrupa bankalarının yerini doldurmaya başladık. Geçmişte aldığımız dersleri, dünyayı iyi izleyerek fırsatları değerlendirmeye başlamamız gerekir.

TÜRKİYE'DE YENİ ÜRETİM MERKEZLERİ KURULABİLİR
Doğu Avrupa'ya yatırım yapmış olan birçok ülkenin büyük kurumları Türkiye'de yeni üretim merkezleri yaratmaya başlayacaktır. Bunları iyi kollamamız lazım. Şu anda Türikye birkaç sektörde çok güzel yol haritası çıkardı. Bunları iyi okumak lazım. İçlerinde ileriye dönük işaretler olabilir; onları iyi değerlendirmek lazım.

LASTİK AYAKKABIDAN, ELEKTRONİK ALETLERE
Türkiye iyi bir yolda, iyi bir ivme kazandı. Geçen hafta Güney Kore'deydim. İlk 1989'da gitmiştim. Alışverişe çıktığım zaman ucuz markalı lastik ayakkabılar aldığımı hatırlıyorum. Birkaç gün önce elektronik aletlere baktık. Bir-iki arkadaşım tablet bilgisayar aldı. Türkiye de bunu yapacak yapıya sahiptir. Çok iyi dersler almıştır, önümüz açıktır."

Sayfa Yükleniyor...