Sanayi dipten kurtulamıyor

Sanayi üretimi Şubat'ta yüzde 23.7'yle tarihin en büyük düşüşünü kaydetti.

Sanayi dipten kurtulamıyor

Ekonomik büyüme için en önemli gösterge niteliğindeki sanayi üretiminde rekor daralma devam ediyor.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Şubat ayında üretim yüzde 23.7 azalışla tarihin en büyük düşüşünü gerçekleştirdi

CNBC-e anketinde üretimin yüzde 21.7 düştüğü tahmin ediliyordu. Sanayi üretimi Ocak ayında da yüzde 21.3 gerilemişti.

Şubat'ta imalat sanayiinde üretim yüzde 25.9, madencilik ve taşocakçılığında yüzde 16.8, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 9.7 düştü.

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, en yüksek düşüş yüzde 44.8 ile sermaye malı imalatında görüldü. Dayanıklı tüketim malı imalatında yüzde 25.7, aramalı malı imalatında yüzde 24.2, dayanıksız tüketim malı imalatında yüzde 14.8 ve enerjide yüzde 11 azalma meydana geldi.

OTOMOTİVDE YÜZDE 58'LİK KAYIP
İmalat sanayi alt grupları incelendiğinde, en yüksek düşüş oranı yüzde 58.7 ile otomotiv sektöründe yaşandı. Onu yüzde 41.6 ile radyo, TV, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı ve yüzde 36.4 ile büro makineleri ve bilgisayar imalatı izledi.

TEKSTİL ÜRETİMİ YÜZDE 28.9 GERİLEDİ
Tekstil ürünleri imalatında yüzde 28.9, gıda ürünleri ve içecek imalatında yüzde 1.9, ana metal sanayinde yüzde 23.1, kimyasal madde ve ürünleri imalatında yüzde 21, derinin tabaklanması ve işlenmesinde yüzde 15.1, mobilya imalatı başka yerde sınıflandırılmayan (b.y.s) diğer imalatlarda yüzde 20.8, b.y.s. elektrikli makine ve cihazların imalatında yüzde 30.6, b.y.s makine ve teçhizat imalatında yüzde 25.8, makina ve teçhizat hariç metal ürünleri imalatında yüzde 35.2, plastik ve kauçuk ürünleri imalatında yüzde 27.5, kok kömürü rafine edilmiş petrol ürünlerinde yüzde 28.1 gerileme gözlendi. Tütün ürünleri imalatında ise yüzde 14.2'lik artış yaşandı.

SANAYİCİLER NE DİYOR?        
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu  Başkanı Tanıl Küçük, 2009'un ilk çeyreğinde ekonomide, yüzde 10'u aşan bir  küçülme ile karşılaşma olasılığının çok yükseldiğini belirtti.

Şubat ayında da yüzde 23,7'lik düşüşle yeni bir rekor kırıldığına işaret  eden Küçük, bu durumun sürpriz olmadığını, yüzde 63,8'lik kapasite kullanım oranı  ve ihracattaki gerilemenin, Şubat ayında üretimde ciddi bir düşüş  gerçekleşeceğinin habercisi olarak görülebileceğini kaydetti.

Küçük, "Bu tablo, Türkiye'nin küresel krizden en olumsuz etkilenen ülkelerden biri olduğu gerçeğini karşımıza çıkarmaktadır. Ümidimiz, alınan önlemlere yenilerinin eklenmesiyle, ilk çeyrekten sonra yavaş da olsa bir toparlanma, en azından olumsuz gidişte hız kesmenin başlamasıdır'' diye konuştu.

Sanayi üretimi rakamlarını değerlendiren Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir de, "Kötü gidişatın artık ivmesinin düştüğünü, dibe yaklaşmış olduğumuzu görüyoruz. Yapılan vergi indirimleriyle birlikte ufak ufak hareketin başladığını, yavaş yavaş çözülmenin başladığını hissediyoruz. ABD'den gelen veriler ve ülkemizdeki sinyaller küçülmenin yavaşladığını gösteriyor" dedi.

AĞUSTOS'TAN BERİ DÜŞÜYOR
Küresel krizin etkisiyle sanayi üretiminde Ağustos ayından beri düşüş görülüyor. Üretim Ağustos’ta yüzde 4.1, Eylül’de yüzde 5.2, Ekim’de yüzde 8.5, Kasım'da yüzde 13.9, Aralık'ta yüzde 17.8, Ocak'ta yüzde 21.3 azaldı. Aylar itibariyle en derin düşüş Kasım'da olurken, son aylarda üretimdeki ivme kaybının azaldığı görülüyor.

2008, son beş aydaki daralmanın etkisiyle yıllık bazda 2001'den bu yana daralma yaşanan ilk yıl oldu. 2008'de sanayi üretimi yüzde 0.9 azalmıştı.

Sayfa Yükleniyor...