Sanayi üretiminde rekor düşüş

Sanayi üretimi Ocak ayında yüzde 21.3'le rekor düşüş gerçekleştirdi.

Sanayi üretiminde rekor düşüş

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi niteliğindeki sanayi üretiminde gerileme yılın ilk ayında da sürdü. Krizin etkisiyle aylardır düşüşte olan sanayi üretimi Ocak'ta dibe vurdu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, sanayi üretimi Ocak'ta yüzde 21.3'le tüm zamanların en büyük düşüşünü kaydetti.

CNBC-e anketinde yüzde 17.9'luk düşüş bekleniyordu. Aralık ayında yüzde 17.6 olan sanayi üretimindeki düşüş yüzde 17.8'e revize edildi.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, üretim imalat sanayi sektöründe yüzde 24.2, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 3.8, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 6 geriledi.

EN BÜYÜK DÜŞÜŞ SERMAYE MALI İMALATINDA
Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek düşüş yüzde 44.6 ile sermaye malı imalatında görüldü. Dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 25.4, aramalı malı imalatı yüzde 24, dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 10.1 ve enerji yüzde 6.4 oranında düştü.

OTOMOTİV ÜRETİMİ DİBE VURDU
İmalat sanayi alt grupları incelendiğinde, en yüksek düşüş oranı yüzde 60.3'le motorlu kara taşıtı, römork ve yarı römork imalatında gerçekleşti.

Onu, yüzde 55.7 ile radyo, tv, haberleşme teçhizatı ve cihazları İmalatı ve yüzde 32.1 ile büro makineleri ve bilgisayar imalatı takip etti.

AĞUSTOS'TAN BERİ DÜŞÜŞTE
Küresel krizin etkisiyle sanayi üretiminde Ağustos ayından beri düşüş görülüyor. Üretim Ağustos’ta yüzde 4.1, Eylül’de yüzde 5.2, Ekim’de yüzde 8.5, Kasım'da yüzde 13.9, Aralık'ta yüzde 17.8 azaldı. Ocak'taki rekor düşüşle sanayi üretimindeki bozulma da devam etmiş oldu.

EN KÖTÜSÜ GERİDE KALMADI
Üretimdeki rekor düşüşü ntvmsnbc'ye değerlendiren Fortis Ekonomisti Erkin Işık şunları söyledi: "Korktuğumuz başımıza geliyor. Mevsimsel etkilerden arındırılmış rakamlara bakınca önceki aya göre yüzde 2.6'lık bir düşüş var. Temmuz ayından beri toplam düşüş yüzde 17'yi buldu. Bu da 2001 krizinde yaşadığmıız düşüşten biraz daha sert bir düşüş; orada yüzde 16.5'ti. Şu anda ekonomik aktivitedeki daralmanın en kötüsü geride kalmadı. Önümüzdeki döneme ilişkin olumlu sinyal yok, toparlanma işareti yok. Maalesef olumsuz senaryo gerçekleşmeye başlıyor. Bu yıl ekonomideki daralma yüzde 5'lere çıkabilir. Toparlanma 2009'un son çeyreğinde olabilir; daha çok 2010'a kalacak gibi gözüküyor."


Sayfa Yükleniyor...