Savaş sonrası kuruldu, ülkelere yardıma koştu

IMF İkinci Dünya Savaşı sonrasında uluslararası ekonomik işbirliği için bir çerçeve oluşturulması amacıyla 1944'te kuruldu.

Savaş sonrası kuruldu, ülkelere yardıma koştu

Uluslararası Para Fonu (IMF) ABD'nin New Hampshire eyaleti, Bretton Woods kasabasında buluşan 45 ülke temsilcisinin, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra uluslararası ekonomik işbirliği için bir çerçeve oluşturulmasını kararlaştırdığı 1944 yılı Temmuz ayında kuruldu.

Fonun resmi varlığı, üye olan ilk 29 ülkenin anlaşma maddelerini kabul ettiği, 1945 yılı Aralık ayında başladı.

Çalışmaları 1 Mart 1947 yılında başlarken, aynı yılın sonuna doğru Fransa IMF'den kredi alan ilk ülke oldu.

IMF, global parasal işbirliğini geliştirmek, mali istikrar oluşturmak, uluslararası ticareti kolaylaştırmak, yüksek istihdam ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi desteklemek ve dünya çapında yoksulluğu azaltmak için çalışan ve 185 ülkeyi kapsayan bir kuruluş olarak görev yapıyor.

Bünyesindeki 185 ülke ile global sayılabilecek bir kuruluş olan IMF, global ekonomik eğilimleri ve performansı takip edip, sorunlar gördüğünde üye ülkelerini uyarma, politika diyalogu için bir forum oluşturma ve hükümetlere ekonomik güçlüklerle nasıl baş edeceklerine dair gerekli bilgileri sağlamakla görevli bir kuruluş.

Fon, ekonomik sıkıntı içindeki üyelerine politik tavsiyeler ve finansman sağlar, aynı zamanda gelişmekte olan ülkelerle işbirliği yaparak onların makroekonomik istikrara ulaşmalarına ve yoksulluğu azaltmalarına yardım ediyor.

Ülkelerin globalleşmenin olumsuz yanlarını önlerken avantajlarından faydalanmalarına yardımcı olmak IMF'nin önemli bir görevi olarak gösteriliyor.

IMF NASIL DESTEK VERİYOR?

Sayfa Yükleniyor...