SPK manipülatörün parasına el koyacak

SPK Başkanı Akgiray, manipülasyon kazançlarını geri almaya yönelik bir dizi önlem alacaklarını söyledi. Akgiray, "3-5 kişinin bu tür çabaları sonucu 100 binlerce kişi borsadan soğudu, bunu değiştirmek için elimizden geleni yapacağız" dedi.

SPK manipülatörün parasına el koyacak

Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı borsada manipülasyon yaptıkları iddiasıyla 59 kişi hakkında dava açarken, Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) manipülasyona karşı alacağı önlemlerin ayrıntıları da belli oluyor.

"Hadise savcılığa çok adam göndermek değil, manipülasyonu engellemektir" diyen SPK Başkanı Vedat Akgiray, manipülasyon kazançlarına el koymaya yönelik bir dizi önlem alacaklarını söyledi.

SPK'nın 30 kişilik gözetim ekibi iki hafta içinde faaliyete geçecek. Ekip, işlem tahtalarını yakın takibe alacak ve olağandışı fiyat artışlarının tespit edilmesi durumunda fiyat tepe noktasında iken tahtalar kapatılacak.

Manipülatör tespit edilerek elde ettiği kazancın geri alınması için çalışma başlatılacak. SPK bu konuda yasal altyapıyı da hazırlıyor.

Amerikan Sermaye Piyasası Kurulu SEC'nin bu yöntemle manipülasyonu azaltmada önemli başarı kaydettiğini belirten Akgiray, "Biz de elimizden geleni yapacağız" dedi.

TÜRKİYE'DE ONLARCA VAKA OLUYOR
Amerika'da yılda 4-5 tane manipülasyon vakası gerçekleşirken, Türkiye'de bu rakam onlarcayı buluyor. İMKB'nin toplam işlem hacmiyle karşılaştırıldığında aslında düşük. SPK'nın verilerine göre manipülasyona konu olan ticaret, toplam işlem hacminin yüzde 1-2'si.

SPK Başkanı 3-5 kişinin bu tür çabaları sonucu 100 binlerce kişinin borsadan soğuduğuna dikkat çekiyor.

Borsada manipülasyon iddiasıyla hakkında dava açılan 59 kişinin yargılanmasına ise 7 Ağustos günü Şişli 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlanacak.

Sayfa Yükleniyor...