Tüketim azaldı, gazda kesinti yok

Yaşanan doğalgaz krizi nedeniyle günlük gaz tüketimi 110-115 milyon metreküp arasında gerçekleşiyor. Gazda herhangi bir kesinti planlanmıyor.

Tüketim azaldı, gazda kesinti yok

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan doğalgaz krizi henüz tam olarak çözülemezken, Türkiye aldığı tedbirlerin etkisiyle tüketimi günlük 130 milyon metreküp yerine 110-115 milyon metreküp düzeyinde tutuyor.

Rusya ve Ukrayna arasındaki krizin ardından geçen hafta başında Türkiye’nin Batı hattından aldığı gaz tamamen kesilmişti. Günlük yaklaşık 40 milyon metreküplük bu kesintinin ardından Türkiye, iç talebi karşılamak için ek tedbirleri devreye almıştı.

Reuters’a bilgi veren Enerji Bakanlığı’ndan bir yetkili, Rusya’nın batı hattından gelen gazın yaklaşık 10 gündür kesik olmasına rağmen herhangi bir sorun yaşanmadığının altını çizerek, “Avrupa’da 17-18 ülke önemli sorunlar yaşıyor. Ancak alınan bazı tedbirlerle Türkiye genelinde herhangi bir sorun yaşanmadı. Doğalgazla üretim yapan bazı santrallerde tedbirler alındı. Şu aşamada, kesintili sanayi aboneleri dahil herhangi bir gaz kesintisi planı ya da programı söz konusu değil” dedi.

Türkiye’nin birden fazla hattan doğalgaz ve LNG aldığını, yeraltı deposunu devreye soktuğunu vurgulayan aynı yetkili, “Arz güvenliği açısından önemli kazanımlar oldu. Doğalgaz nedeniyle eleştiriler yapılıyor ama Türkiye’nin son yaşanan kriz döneminde ciddi hiç bir sorun yaşamadan konutlara ve sanayi kuruluşlarına gaz arzı sağlayabildiği görüldü” dedi.

Türkiye soğuk kış aylarında en büyük ikinci doğalgaz tedarikçisi olan İran ile de geçmiş yıllarda daha uzun süreli akış sorunları yaşamıştı.

YUNANİSTAN’A İHRACAT SÜRECEK
Yetkili, basınç düşüklüğü nedeniyle Yunanistan’a kontrattaki günlük 2 milyon metreküp yerine 1.6 milyon metreküp doğalgaz verildiğini belirterek, “Bu dönemde Yunanistan’a ihracat herhangi bir kesintiye uğramayacak. Türkiye güvenilir bir ortak olduğunu göstermeye devam edecek” dedi.

Azerbaycan’ın Şah Deniz hattından gelen gaz, Türkiye-Yunanistan hattı üzerinden ihraç ediliyor.

Yetkili, batı bölgelerindeki basınç sorununun çözülmesinin ardından Yunanistan’a gaz akışının 2 milyon metreküpe yükseltileceğinin de altını çizdi.

Sayfa Yükleniyor...