Tüketimde 4 yılın en kötü Aralık ayı

CNBC-e Tüketim Endeksi Aralık’ta yüzde 6.05 ile sınırlı bir artış gösterdi.

Tüketimde 4 yılın en kötü Aralık ayı

CNBC-e Tüketim Endeksi Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 6.05 artarak 159.84 düzeyine yükseldi. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 15.92 geriledi.

Mevsimsel olarak düzeltilmiş tüketim endeksi ise hem aylık hem de yıllık bazda sırasıyla yüzde 1.79 ve yüzde 15.13 düşüş gösterdi.

Normal koşullarda Aralık ayı hem yılbaşı öncesi olması, hem bütçelerin kapatılması hem de bazı vergi avantajları nedeniyle talepte oldukça ciddi artışların görüldüğü bir ay. Son verideki artış sınırlı oldu ve 2004 yılından bu yana en düşük Aralık ayı değeri ile ortaya çıktı.

Sektörel bazda bakıldığında aylık artış büyük oranda otomobil sektöründen geldi. Önceki yılların Aralık ayı değerlerine göre düşük olsa da bir önceki aya göre vergi avantajından kaynaklanan bir artış görüldü. Muhtemelen yılbaşı ve bayram etkisiyle gıda, otel, lokanta, ulaşım gibi sektörlerde de aylık bazda artışlar oldu.

Dayanıklı tüketim mallarından oluşan ev eşyası sektörü bir önceki aya göre hafif artış gösterse de mevsimsel olarak düzeltilmiş seri aylık ve yıllık bazda önemli düşüşler gösterdi. Bunun dışında kalan konut, mobilya, çeşitli mal ve hizmetler, sağlık gibi sektörlerde ise aylık ve yıllık bazda düşüşler gözlendi.

Endeks sonuçlarını değerlendiren Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Aslanoğlu, “Aralık ayında da iç talepteki zayıflığın devam ettiğini görüyoruz. Kasım ayına göre gerçekleşen sınırlı artışın yıl sonu etkisinden kaynaklandığını söylemek mümkün görünüyor. Bir önceki yılın aynı dönemine göre gerçekleşen büyük oranlı düşüşler ise 2008 yılının dördüncü çeyreğinde önemli bir negatif büyümeyle karşılaşacağımız görüşünü destekliyor” şeklinde görüş belirtti.

Sayfa Yükleniyor...