Türkiye'ye tropikal piyango: Mango

Yedi yıl önce başlayan çalışmalar başarıya ulaşınca Türkiye'de yetiştirilen aşılı mango fidelerinin satışı başladı. Dikim yaygınlaşırsa üreticinin yaklaşık 5 kat fazla gelir elde etmesi, Türkiye'nin de ithalatçılıktan ihracatçıya dönüşmesi bekleniyor.

Türkiye'ye tropikal piyango: Mango

Tropikal bir bitki olmasına rağmen İspanya'nın Malaga-Granada sahil hattında yetişen mangonun, Türkiye'de aynı enlemde bulunan Datça Yarımadası'ndan 'ın kuzeyine kadar olan bölgede de yetişebildiği ortaya çıktı. 

7 yıl önce Türkiye'de başlayan çalışmalar başarıya ulaşınca Türkiye'de yetiştirilen mango fidanları önceki gün Gazipaşa Tarım Fuarı'nda (Antalya) sergilendi. 

Hürriyet gazetesinden Sefer Levent'in haberinde, Gazipaşa'daki basın toplantısında konuşan tarım ve gıda uzmanı İlhan Açar'ın şu sözleri aktarıldı: 

"Bölgemizde serada ve açık alanda dikilen mango fideleri meyve vermeye başladı. Gazipaşa başta olmak üzere Malaga-Granada hattına denk gelen bölge mangonun yetişmesi için gereken tüm kriterlere uyuyor. Mango dikimi yaygınlaşırsa hem çiftçinin geliri 5 kat artacak hem de Türkiye tarımda önemli bir ihracat kalemine daha kavuşacak." 

Açar'ın bilgler verdiği haberde, fidan yetiştiricilerinin açıklamaları da yer aldı: "Şu anda elimizde iki ve üç yaşlarında fidanlar bulunuyor. Datça Yarımadası'ndan Hatay'In kuzeyine kadar olan hatta mango üretimi yapılabilir. Türkiye'ye yetecek kadar mango fidanımız var..."

Sayfa Yükleniyor...