Umutlar Avrupa Merkez Bankası'nda

Avrupa, borç krizi nedeniyle diken üstünde dururken tüm gözler Avrupa Merkez Bankası'na çevrildi. Mali yardıma ihtiyaç duymaktan korkan ülkeler, Avrupa Merkez Bankası'ndan yeni adımlar atmasını umuyor.

Umutlar Avrupa Merkez Bankası'nda

Avrupa Merkez Bankası'nın toplantısının sonuçlanmasına sayılı saatler kala gözler Brüksel'e çevrildi.

Sorunlu ülkeler, Avrupa Merkez Bankası'nın piyasaların tansiyonunu düşürecek adımlar atmasını umuyor. Konuya yakın kaynaklar, İspanya, İtalya, Portekiz gibi ülkelerin Avrupa Merkez Bankası'na kapalı kapılar arkasında harekete geçmesi için baskı yaptığını belirtiyor.

Avrupa'dan gelen son açıklamalarda, toplantıya ilişkin beklentilerin büyük olduğuna işaret ediyor. Avrupa Komisyonu Üyesi Olli Rehn, İrlanda’Ya yapılan yardımın, Avrupa Merkez Bankası’Nın yeni adımlar atması için zemin oluşturduğunu kaydetti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso, Avrupa Merkez Bankası’Na güveninin tam olduğunu söyledi. Fransa Maliye Bakanı Lagarde ise, bankanın son derece aktif bir rol oynamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Avrupa Merkez Bankası'nın ciddi bir adım atacağı beklentisi, Başkan Trichet'nin hafta başında yaptığı bir konuşmayla güçlendi. Avrupa Parlamentosu'nda konuşan Trichet, AB'nin adımlarının küçümsenmemesi gerektiğini ve tahvil alım kararının yönetim konseyince verileceğini belirtti.

Avrupa Merkez Bankası'nın piyasayı desteklemek için üç seçeneğinin bulunduğu belirtiliyor. Bankanın ilk seçeneği, üç aylık fonlama ihalelerini bitirme tarihini ileriye ötelemek olacak. Banka, ikinci seçeneğe göre, banka tahvil alımlarının hızlandırılacağına yönelik sinyal vermeyi tercih edebilir. Üçüncü ve piyasaların en çok istediği seçenek ise mevcut tahvil alım programını ciddi oranda büyütmek olacak.

Sayfa Yükleniyor...