Yapay zekadan küresel ekonomiye 4,4 trilyon dolar katkı

Yapay zeka, hedef ve amaç belirlemek için yönetim kurullarının gündemine dahi girmeye başladı. Tahminler, yalnızca üretkenliğe yaptığı katkıyla yapay zekanın küresel ekonomiye 4,4 trilyon dolara kadar kazandırabileceğini gösterdi. Hedefler ve Anahtar Sonuçlar (OKR) belirlemek için yapay zeka destekli yetenek yönetimi ve OKR çözümleri geliştiren Twiser’ın CEO’su Ongun Demirler, konuya ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.

Yapay zekadan küresel ekonomiye 4,4 trilyon dolar katkı

OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT'nin son kullanıcıya yönelik ilk sürümünün çok kısa sürede milyonlarca kullanıcıya ulaşarak rekor kırmasından bu yana yapay zeka, iş dünyasında daha çok konuşulur oldu. İnovasyon ve teknoloji dünyasının en sıcak başlıklarından birine dönüşen yapay zekanın kullanım alanlarına ve sağlayacağı ekonomik değere ilişkin tahminler çoğaldı.

Küresel danışmanlık şirketi McKinsey tarafından yapılan tahminler, üretken yapay zekanın yalnızca verimliliğe yönelik etkisinin küresel ekonomiye 2,6 trilyon ila 4,4 trilyon dolar arasında katkıda bulunacağına işaret etti.  
 
Öyle ki 7/24 çalışabilen, duygulardan, önyargılardan, anlık kararlardan, bilişsel kör noktalardan etkilenmeyen, benzer durumlara yönelik farklı stratejileri analiz ederek en iyileştirilmiş kararları alabilen yapay zekanın iş dünyasında CEO’ların yerini dahi alabileceği tartışılmaya başlandı. Open AI destekli OKR asistanını dünyada en kapsamlı kullanan Twiser'ın CEO'su Ongun Demirler, konuya ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.  
 
Yapay zeka doğru karar almayı kolaylaştırabilir 
 
Artık son kullanıcılar tarafından da deneyimlenebilen yapay zekanın büyük potansiyeli, bazı meslek grupları için işini kaybetme, bazı sektörler için de geri planda kalma korkusu yarattı. Ancak yapay zeka, her sektörde verimliliği artırabilme potansiyeli taşıyor. İşletmelerin başarıya ulaşabilmesinin önemli etkenlerinden biri olan stratejik hedef belirleme konusu da yapay zekanın potansiyeliyle iyileştirilebilecek başlıklar arasında sıralanıyor.

Ölçeği zamanla büyüyen işletmeler, her bir çalışan ve departmanın başarısını, Türkçeye “Hedefler ve Anahtar Sonuçlar” olarak çevrilen OKR metodolojisini kullanarak belirlemeyi tercih ediyor. Yapay zeka tam da bu noktada devreye girebiliyor. 

Yapay zekadan küresel ekonomiye 4,4 trilyon dolar katkı - 1

OKR nedir? OKR ne işe yarar? 


İngilizcede Objectives and Key Results tabirinin baş harflerinden oluşan OKR, işletmelerin hedeflerini belirlemelerini, izlemelerini ve bu hedefler doğrultusunda elde ettikleri başarıları ölçmelerini kolaylaştıran bir yönetim aracı. Yine de bir işletmede, her kademede OKR belirlemek ve belirlenen hedeflere dair başarıyı ölçmek her zaman kolay olmayabiliyor.

OpenAI gibi şirketler tarafından geliştirilen dil modellerinin eğitilmesiyle oluşturulan yapay zeka destekli OKR asistanları, hedef ve anahtar sonuç belirleme sürecinde çalışanın rolünü, şirketin stratejisini, küresel OKR ölçütlerini göz önünde bulundurarak gerçekçi hedefler belirlemeyi kolaylaştırıyor.   
 
Yapay zeka, OKR belirlerken şirketlere yol gösteriyor 
 
OpenAI OKR Asistanı, işletmelerin hedef belirlerken yaşadıkları zorlukları aşması için geliştirilen bir araç olarak, şirkete özel hedef ve amaç belirleme konusunda rol oynuyor. İşletmeler, yapay zeka destekli OKR asistanlarını kullanarak daha başarılı sonuçlar elde edebiliyor. Yapay zeka, şirketlere OKR belirlerken şu açılardan yol gösteriyor: 
 
Veriye dayalı hedefler: Yapay zeka ile güçlendirilmiş OKR asistanı, sektörün en iyi uygulamalarını, çalışan modellerini analiz ederek işletmelere veriye dayalı ve gerçekçi hedefler sunuyor. Bu sayede işletmeleri, doğru hedefler için doğru çalışma biçimleri izleyerek sektörlerinin öne çıkan şirketleri arasına isimlerini yazdırabiliyor.

Kişiselleştirilmiş yaklaşım: Yapay zeka, OKR belirlenen çalışan ve departmanın özelliklerini değerlendirebiliyor. Rolleri temel alarak kişiselleştirilmiş öneriler sunan yapay zeka, çalışanların gerçekçi bir biçimde belirlenmiş amaçlara ulaşmasına, bu sayede motivasyonlarını koruyarak daha başarılı çalışanlara dönüşmesine aracı oluyor.

Başarı artışı: Hem organizasyon için hem de çalışanlar için doğru hedef belirlemek, daha yüksek motivasyon ve daha yüksek iş başarısı anlamına geliyor. Bu sayede çalışan bağlılığı artarken, işletmeler de hedeflerini gerçekleştiren ve anahtar sonuçlara ulaşan ekipleriyle daha stratejik kararlar alabiliyor. Yapay zeka desteğiyle belirlenen OKR’lara uyum, kârlılık, istikrarlı büyüme, artan pazar payı gibi sonuçları beraberinde getirme potansiyeli taşıyor.  
 
Beş şirketten üçünün yapay zekayı en az bir iş fonksiyonunda kullandığına, beş şirketten ikisinin ise yapay zeka yatırımlarını artırmayı düşündüğüne yönelik veriler, akılcı hedeflere verimli bir yaklaşımla koşan şirketlerin OKR belirleme dahil iş süreçlerinin pek çoğuna yapay zekayı dahil ederek yapay zekadan doğru şekilde yararlanmayı hedeflediğini kanıtlıyor.  

Sayfa Yükleniyor...