Yeni paketten vergi indirimleri çıktı

Otomotiv ve beyaz eşyada ÖTV 3 ay süreyle düşürülecek. Yeni konut satışındaki KDV oranı da 3 ay için yüzde 8'e çekilecek.

Yeni paketten vergi indirimleri çıktı

Hükümet toplam büyüklüğü 5.5 milyar lira olan yeni bir destek paketini devreye soktu.


Başbakan Tayyip Erdoğan, Eskişehir'de düzenlenen mitingde uzun zamandır beklenen iç talebi canlandırmaya yönelik paketin içeriğini açıkladı.

Pakette ilk bakışta vergi indirimleri öne çıkıyor. Önlemler kapsamında krizden en çok etkilenen sektörler otomotiv, konut ve beyaz eşyada kısa süreli vergi indirimleri yapılacak. Bu sayede üç sektörde oluşan stokun eritilmesi amaçlanıyor.

Yeni konut satışında yüzde 18'lik KDV 3 ay için yüzde 8'e çekilecek ve otomotivde de ÖTV'de 3 ay süreyle indirim yapılacak.

Beyaz eşya ve elektronikte uygulanan ÖTV oranı 3 ay süreyle indirilecek. Bu kapsamda yüzde 6'lar seviyesinde olan ÖTV oranının yüzde 1'e çekilmesi bekleniyor.

Paket kapsamında tarım ürünleri başta olmak üzere ihracatçının rekabet gücünü artırmak amacıyla Destekleme Fiyat İstikrar  Fonu'na 75 milyon lira aktarılacak, bu rakam 575 milyon liraya çıkacak.

KOBİ'lerin düşük faizli kredi kullanması için KOSGEB'den ödeneğe 75 milyon lira ilave yapılacak, böylece 275 milyon liraya çıkacak.

Sanayide uygulanan indirimli elektrik tarifesi haftasonu ve resmi tatillerde de uygulanacak. Ayıca Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu da 5 puan azaltılacak.

Başbakan Erdoğan, gerektiğinde yeni tedbirlerin de alınacağını ve kredi akışını iyileştirmek için adımlar atılacağını ifade etti.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ NE DİYOR?

Soyak Holding CEO Vekili M. Emre Çamlıbel:
Zaten hali hazırda 150 metrekarenin altındaki konutlar için KDV %1 olarak uygulanıyor. Sadece 150 metrekarenin üzerindeki gayrimenkuller için alınan KDV oranı % 18 idi ve bu uygulama lüks konut segmentine bir miktar fayda sağlayabilir. Ancak Türkiye'deki konut stokunun büyük kısmı 150 metrekarenin altındaki konutlardan oluşuyor. Krizden dolayı vergi, resim ve harçlarda yapılacak geçici indirimler ancak dönemsel çözüm olarak kalır. Geçici önlemler almak yerine kalıcı önlemler oluşturulmalı. Kamu, dar ve orta gelirlilerin ödeyebileceği şartlarda finansal imkanlar sağlayarak, konut almak isteyenlerin kredi faiz oranlarını ve ödeme koşullarını sübvanse etmeli.

Özel sektörün, dar ve orta gelirlilere yönelik 150m2 den küçük konut üretimi desteklenmeli. Orta ve alt gelirlilere yönelik uygun fiyatlı konut projeleri, özel sektör firmalarına sağlanacak; arsa payından ve inşaat/malzemeden alınan KDV oranının düşürülmesi, ruhsat, iskan, tapu gibi harçlarda bir takım indirimlere gidilmesi, bu tip projelerin satış sözleşmesinden damga vergisi alınmaması gibi teşviklerle mümkün olacaktır.

Tofaş CEO'su Ali Pandır:
ÖTV indirimi stokların eritilmesine ilişkin bir tedbir. 3 ay boyunca da olsa sektörde hareket sağlarsa büyük katkısı olacak. Adı stok eritme de olsa iç piyasayı canlandırma paketidir ve sektöre olumlu etkileri olacaktır. Eximbank kredilerinin artırılması da bize yarayacak. Bizim dış alımlarımızda kredi kullanamıyorduk, KKDF'nin indirilmesi de olumlu. Çeşitli kalemlerin tek tek yararları olacaktır. Özellikle ÖTV indirimi bayilere de büyük moral sağlayacak.

Hyundai Assan Genel Müdürü Kurthan Tarakçıoğlu: Şirketlerin bu daralmayı sadece kampanyalarla aşması mümkün değildi. Kamu desteği kesinlikle gerekiyordu. ÖTV indirimi açıklandı. Artık  bir an önce devreye alınması gerekiyor. Çünkü pazar dibe vurmuş durumda. Ancak ÖTV indiriminin 3 ay uygulanacak olması yeterli değil. Bu tür  bir önlem mevcut duruma sadece merhem olabilir, kalıcı ve tutarlı olmaz. Dolayısıyla hurda yasasının mutlaka çalıştırılması gerekiyor. 15 yaşın  üzerindeki araçların trafikten düşürülmesine teşvik sağlanması gerekiyor ki, pazar açısından kalıcı bir destek oluşsun.

Beyaz Eşya Yan Sanayicileri Derneği (BEYSAD) Başkanı Murat Önay: Biz bunu aylardır söylüyoruz, seçim arifesinde üç aylık bir indirim yapıldı. Bir yerlerden başlamak lazımdı ama bunun ileriye yönaelik bir çözüm olacağına inanmıyorum. Seçim yatırımı olarak düşünüyorum. Üç aylık dönemde yüzde 10'luk satışlar artacak belki ama kesin çözüm olmayacak.

Ağaoğlu CEO'su Hasan Rahvalı: Konut stoğunun yüzde 95'i 150 metrekarenin altındaki konutlardan oluşuyor. Burada KDV zaten yüzde 1 olarak uygulanıyor. Yapılan KDV indirimi yüzde 5 konut stoğunu ilgilendiren bir uygulama olacak. Yüzde 18'lik verginin kademeli yapılması konusunda talebimiz vardı, Maliye Bakanlığı'na bunu ilettik. KDV'nin yüzde 8'e düşürülmesini olumlu buluyoruz ancak bizim beklediğimiz kademeli KDV uygulanması.





Otomotiv Distribütörleri Derneği
ODD'den yapılan açıklamada, ekonomide 4. tedbir paketinde yer alacak uygun süreli ve beklentilere cevap verecek oranda bir ÖTV indiriminin, sektöre moral kazandırıcı bir destek olmasının beklendiği değerlendirmesinde bulundu.

ÖTV indirimi olarak otomotive verilecek desteğin; kapsam, süre ve oran olarak netleşmediği belirtilerek, ''Uygun süreli ve beklentilere cevap verecek oranda bir ÖTV indiriminin sektöre moral kazandırıcı bir destek olması umulmaktadır. Mevcut stokların hareketlenmesini sağlayacak ve tüketicilerdeki tereddütleri giderecek mahiyette bir desteğin şart ve esaslarının açıklık kazanması, sektörün çok önemli bir beklentisidir. ODD olarak yapıcı her türlü yaklaşıma teşekkür ediyor ve konu hakkında uygulama esaslarına yönelik açıklamanın bir an önce yapılmasını diliyoruz'' denildi.

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği
TAYSAD Başkanı Ömer Burhanoğlu da, yazılı açıklamasında, alınan tedbirlerin, iç pazarın hareketlenmesinde olumlu etkisi olacağını bildirdi.

Burhanoğlu, açıklanan tedbir paketiyle ilgili, ''Yüzde 63'lük bir düşüş yaşanan otomotiv sanayinde, iç pazarın hareketlenmesi adına olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. Elbette kesin bir çözüm sağlamayacaktır ancak, 3 aylık bir süreyle sınırlanmış da olsa sanayimiz için önemli bir adımdır. Beklentimiz, bu açıklamaların bir an evvel yürürlüğe geçmesidir.

Hükümetimizden, üretimde devamlılığın sağlanabilmesi için hem sanayimiz hem tüketiciler için kredilendirme kolaylığının da getirilmesini ve işçi çıkarmamak için direnen sanayide çalışanlar üzerindeki vergilerin de düzenlenmesini bekliyoruz'' ifadelerini kullandı.

Sayfa Yükleniyor...