Ekonomistler yeni paketi yorumladı

Başbakan Erdoğan vergi indirimlerinin yer aldığı yeni önlemleri açıkladı. Ekonomistler daha somut adıma ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

Ekonomistler yeni paketi yorumladı

Başbakan Tayyip Erdoğan, iç talebi canlandırmak için aldıkları yeni önlemleri Eskişehir'de açıkladı.


Bu kapsamda alınan önlemler arasında, Eximbank'ın sermayesinin 500 milyon lira artırılması, 3 ay süreyle otomotiv, beyaz eşya ve elektronikte ÖTV'nin indirilmesi, yeni konut satışlarında KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e çekilmesi de yer alıyor.

Tarım ürünleri, KKDF, KOBİ ve KOSGEB alanlarında da önlemleri içeren pakete ilişkin ekonomistlerin görüşleri şöyle:

Alternatifbank ekonomisti Serdar Şenol: Gelir olmadıktan sonra, tüketimi artırma çalışmalarının yeterli olmasını beklemiyorum. Bu kapsamda daha fazla işsizliği azaltıcı önlemler tercih edilmeli bence. Alınan önlemler sınırlı ölçüde kalıyor. Böyle üç beş önlem yerine daha geniş çaplı ve ekonominin her kesimine dair önlemlerin içeren paketler yapılmalı. Eximbank'ın sermayesi elbette oldukça olumlu, bence son önlemler içerisinde en etkili ve güçlü olanı da bu karar. Şimdi IMF kaynağının kullanımı ve reel sektörün dövizli borçlarına dair çözümlerin gündeme gelmesi gerekmekte.

Finans Yatırım başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı: Krizden en derin etkilenen sektörler arasında yer alan konut, otomotiv ve dayanıklı tüketimde uygulanacak vergi indirimleri, ekonomik  resesyonun daha derin boyutlara ulaşmasını engellemesi açısından bir destek unsuru olacaktır. Ancak, gerek bu önlemlerin bir süredir  gündemde olması gerekse de önlemlerin
bir bütün olarak değil parça parça ve gecikmeli olarak açıklanıyor olması, önlemlerin etkinliğini  nispeten azaltıyor. Diğer önemli bir nokta olarak, bu önlemlerin bütçe üzerindeki yükünün ne şekilde karşılanacağı; ek önlemlerin gündeme  gelip gelmeyeceği.

Ekspres Invest Ekonomisti Güldem Atabay: Benim anladığım konut, beyaz eşya ve otomotiv stoklarını eritmek amacıyla açıklanan bir paket ancak etkisi tartışılır. Konut tarafından  baktığımızda 150 metrekare altındaki konutlarda zaten vergi yüzde 1, yani 18'den yüzde 8'e inen kısım 150 metrekarenin üzerindeki konutları  kapsıyor. Konut stokunun yüzde 95'i 150 metrekarenin altında olduğu düşünülürse yani makro olarak baktığında işe yarar demek zor görünüyor.  Tabi şirket bazında etkisi olabilir.  Otomotiv ve beyaz eşya için baktığınızda Ekim Kasım Aralık dönemi bu sektörler için çok kötüydü. Bu sektörler neredeyse çöktü. Şimdi  KKDF'deki indirim kredi maliyetlerinde insanları bankaya çekebilecek kadar bir indirim anlamına gelmiyor. Bu mantıkla insanlar bankalara  koşup kredi alıp otomobil ev almayacaktır. Ancak belki talebini erteleyenler için fırsat oluşturabilir. Bana çok geç kalmış, 2008'in son  çeyreğinde alınması taktirde ancak etkili olabilecek bir paket olarak görünüyor.

Oyak Yatırım'dan Analisti Cemal Demirtaş: Başbakan otomotiv, beyaz eşya ve elektronik sektörlerine yönelik ÖTV indirimi yapılacağını açıkladı. Bu açıklamanın ardından hiç vakit  kaybetmeden somut gelişmeler olması gerekiyor. Ayrıntılar netleşmeli. Detaylar önemli.
Önümüzdeki dönemde talep açısından rahatlama  olabilir. Otomotivde 1,600 cc motor hacmine sahip otomobillerin ÖTV'sinin mevcut yüzde 37'lik seviyesinin altına çekilmesi, özellikle yerli  üretime fayda sağlayabilir.

Sayfa Yükleniyor...