Yunanistan'a zayıf destek AB'ye güveni sarsıyor

Krizle boğuşan Yunanistan'a yardım etme kararı alan AB, somut önlemlerde uzlaşamıyor. Somut desteğin en erken Mart'ta gelmesi bekleniyor.

Yunanistan'a zayıf destek AB'ye güveni sarsıyor

Avrupa Birliği liderlerinin kriz yaşayan Yunanistan'a yardım konusunda verdikleri muğlak vaatler, Euro bölgesine olan güveni artırmak yerine zayıflatmış olabilir.

Liderler dün yaptıkları toplantı sonunda, "Euro bölgesinin tümünde finansal istikrarı korumak için gerektiğinde kararlı ve eşgüdümlü önlemler alacağız" diyerek Yunanistan veya başka bir Akdeniz ülkesi üyenin iflasına göz yummayacaklarını ifade ettiler.

Ne var ki açıklama, AB'nin işleyişinde var olan ve Yunanistan krizine yol açan önemli bir kusurunu düzeltebileceği konusunda yatırımcılara güven vermekten uzak kaldı. Bu kusur, AB'nin üyelerini mali disiplin kuralına uymaya mecbur edememesi.

Yatırımcılar, bu kusur var oldukça Yunanistan gibi ülkelere mali yardım yapmanın, Euro Bölgesi'nin Almanya ve Fransa gibi zengin üyelerinden bekleneceği görüşündeler. Böyle bir yardımlaşma Euro bölgesini bir arada tutabilir ama bedeli birliğin zayıflaması olur.

Zirve sonrası yapılan açıklamadaki ifadelerin muğlaklığı da, sorunu günlerdir konuşan Avrupa ülkelerinin hâlâ somut adımlar konusunda görüş birliğine varmadıklarını gösteriyor.

Londra'da BCG Brokers şirketinden strateji uzmanı Howard Wheeldon, "İşin aslı şu ki bu 'anlaşma'nın içinde boş sözlerden başka bir şey yok. Bu boş sözler hem AB'nin de, muhtemelen Euronun da güvenilirliğini zedeliyor. Ancak şu sonuca varabilirim: Önümüzde güçlü AB liderlerinin ortaya koyduğu, iyi niyetten ibaret bir şey var. Bir başka deyimle, piyasaları Yunanistan konusundan uzaklaştırmak için ortaya atılmış kurnazca bir kandırmaca. Amaç buysa, başarılı olmayacak" dedi.

Piyasa kaynakları Yunanistan'a yardım için bir dizi olası önlem sıralıyorlar. Bunlar zengin AB ülkelerinin vereceği kredi garantilerinden, bir Alman devlet bankasının Yunan devlet tahvilleri almasına kadar değişen önlemler. Ancak sonuçta, açıklanmış olan hiçbir somut önlem yok. Bunun nedeni ise AB üyeleri arasındaki görüş birliği eksikliği kadar, Almanya gibi bazı ülkelerde kimi politikacılarla iktidar partileri arasındaki görüş ayrılıkları da olabilir.

Bazı AB kaynakları, yardımın ayrıntılarının AB maliye bakanlarının gelecek hafta yapacakları toplantıda kesinleşeceğini söylüyorlar ancak bunun da fazla iyimser bir tahmin olduğunu düşünenler var.

Liderlerin açıklamasına göre, Avrupa Komisyonu Yunanistan'ın gidişatını izleyecek ve Mart ayında ilk değerlendirmesini hazırlayacak.

Sayfa Yükleniyor...