Haberler - ntv.com.tr 21.11.2017 - 12:59
Aralarında elma ve armutun da bulunduğu “gülgiller” familyasından bir meyve olan ayvanın sağlığa etkileri bir hayli fazla.
Düşük kalorili bir meyve olan ayvanın yüzde 80’inin sudan oluştuğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir “Ayvanın 100 gramında 52-57 kalori bulunur. Ayva, elma ve armuttan fazla polifenolik, antioksidan bileşikler bulundurur ve bu bileşikler diyet lifi, vitamin, mineral açısından sağlık deposudur” dedi.
Ayvayı kabuğuyla yemenin diyet lifi alımını artırdığını söyleyen Uzman, ayvanın hem sağlık hem de bağışıklık sistemi üzerindeki etkisini şöyle anlattı:
100 gram ayvada günlük ihtiyacın yüzde 25’ini karşılayacak kadar C vitamini bulunur. C vitamini açısından zengin meyveler ve sebzeler vücudumuzdaki zararlı serbest radikalleri azaltmaya yardımcıdır ve strese karşı koruyarak vücudumuzun zayıf düşmesini önler. Ayrıca bu özelliği ile ayva bağışıklığı güçlendirir, mikroplar ve virüslerden koruyarak hastalıklara karşı koruyucu rol üstlenir.
Kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolün ve kan basıncının dengede kalmasına destek olur. Damar tıkanıklığı, kalp krizleri gibi koroner kalp hastalıklarına karşı da koruyucudur.
Ayva gibi potasyum bakımından zengin gıdaların tüketilmesi kan basıncı seviyesinin kontrol altında tutar.
Ayvanın potasyum içeriği böbrek sağlığının korunmasında da ön plana çıkıyor. Yapılan araştırmalar yeterince potasyum tüketmenin böbrek taşı oluşma riskini önemli oranda azalttığını ortaya koyuyor.Ayvayı direkt olduğu gibi dilimlenmiş halde ağrıyan eklemlere, yaralara, şişiklere, göğüs ucu ağrılarına sürerek ağrıyı hafifletilebilirsiniz. Ayva çayı veya ayva suyu cilt yaralarının, akne ve lekelerin tedavisinde yardımcı olur. Serbest radikalleri azalttığından dolayı daha sağlıklı ve genç bir görünüş sağlamada rol oynar. Göz ağrılarında gözlerin üstüne ince ayva dilimleri koyarak 10 dakika bekletilebilir, ayva çayı ile sıcak uygulanabilir. Ayva suyu veya ayva çayı öksürüğe iyi gelir, bağışıklık sistemini destekler. Grip, nezle gibi hastalıklarda tedavi amacıyla kullanılabilir.
Fotoğraflar: Getty Images Turkey