Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, “Çocuklar ve Alerji “ adlı kitabında; Alerji neden gelişir? Neye karşı gelişir? Ne zaman gelişir? Sorularına yanıt vererek ebeveynlere rehberlik ediyor. En çok çocukları etkileyen alerjinin, doğumda başladığını, genellikle aileler tarafından geç fark edildiğini ve bu yüzden de kısa sürede astıma çevirdiğini, sağlıklı beslenme ve evde yapılacak bir takım değişikliklerle bu hastalığın üstesinden gelinebileceğini vurguluyor.

“Bebeklikten Ergenliğe Alerjiyle Başa Çıkma Rehberi “ alt başlığı ile yayımlanan kitapta, Prof. Dr. Yonca Tabak, alerjiyi bağışıklık sisteminin olmaması gereken yerde verdiği aşırı bir tepki hali olarak tanımlıyor.

Alerjinin, çocuklarda geçmeyen solunum yolu hastalıklarının ana kaynağı olarak her geçen gün daha fazla karşımıza çıktığını söyleyen Prof. Dr. Tabak kitabında, “Günümüzde her 5 çocuktan birisi alerjik, her 10 çocuktan birisi astım teşhisi ile tedavi almaktadır. Çoğu aile çocukları büyüdükçe geçer umuduyla beklemektedir. Ancak alerji doğumdan itibaren başlayan ve zamanla şekillenen kronik bir süreçtir. Bekleyerek geçmemektedir. Erişkin yaştaki alerjik hastalıkların tohumları çocuklukta atılmaktadır. Alerji ne kadar erken tanınır ve tedavi edilirse o kadar başarılı bir şekilde durdurulabilmektedir” uyarısında bulunuyor.

"ÇOCUKLARINIZI AKDENİZ MUTFAĞIYLA BESLEYİN"
Prof. Dr. Yonca Tabak kitabında, alerji ve bağışıklık sistemiyle yakından ilgili olan çocuk beslenmesinin, yapay ve paketli gıdalardan uzaklaştırılarak doğal ve sağlıklı hale getirilmesi yolunda ailelere önemli mesajlar veriyor. Akdeniz mutfağının, alerji ve astımdan koruyan tek beslenme şekli olduğuna vurgu yapıyor. Akdeniz mutfağından yola çıkarak Alerjiden koruyan beslenme önerilerinin de yer aldığı kitap, yıllar boyu başvurulacak bir rehber niteliği taşıyor.