Batı Nil virüsü taşıyıcısı sivrisinek İsviçre'de

Ölümcül Batı Nil virüsü taşıyıcısı olarak bilinen bir sivrisinek türü İsviçre'de de ortaya çıktı.

İsviçre Üniversitesi'nden araştırmacılar Asya kayalık havuz sivrisineği adı verilen ve Orta Avrupa'da ilk kez rastlanan bu türün, İsviçre'nin iç kesimindeki 1400 kilometrekarelik bir alana yayıldığının belirlendiğini belirtti.

Parazit uzmanı Alexander Mathis, bugün yaptığı açıklamada, test edilen 3500 alandan 122'sinde bu sivrisinek türünün larvalarına rastlandığını söyledi.

Mathis bu sonucun bu türün bölgede tutunduğunu ve yayıldığını gösterdiği uyarısında bulundu.

ABD Hastalık Kontrol Merkezlerinden yapılan açıklamada, laboratuvar araştırmalarının, asıl vatanı Japonya, Kore ve Çin olan bu sivrisinek türünün Japon ensafaliti ve Batı Nil virüsü hastalıklarını yayabildiğini gösterdiğine dikkati çekiyor.

Kuzey Amerika'da da rastlanan Asya kayalık havuz sivrisineği, daha önce Fransa ve Belçika'da da görülmüştü.

İNGİLİZ KOLUMBİYASI'NDA DA GÖRÜLDÜ

Kanada'nın batı kesimindeki İngiliz Kolumbiyası eyaletinde ilk kez bir kişide Batı Nil virüsü görüldüğü bildirildi.

Eyaletteki yetkilileri, virüsün, eyaletin orta kesimlerindeki bir vadide avdan dönen bir kişide teşhis edildiğini, bu kişiyi vadide sivrisineklerin soktuğu düşünüldüğünü belirtti. Hastanın sağlık durumu hakkında detay verilmedi.

Yetkililer, diğer bir kişide yapılan kan testlerinin sonucunun da benzer olacağının tahmin edildiğini kaydetti.

Virüsün 5 yıl önce ülkede 2 kişinin ölümüne neden olduğu belirtildi.

BATI NİL VİRÜSÜ

Batı Nil virüsü, ilk kez 1937 yılında Uganda'nın Batı Nil bölgesinde görüldüğü için bu adla anılıyor.

Virüsün özellikle yaşlılarda ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde beyin ve omurilikte ölümcül olabilen iltihaplanmaya (meningoencephalitis) yol açtığı 1957 yılında İsrail'de baş gösteren bir salgın sırasında anlaşıldı.

1960'larda Mısır ve Fransa'da da görülen hastalık Amerika'da ilk kez 1999'da sivrisineklerin soktuğu insanların yanı sıra atlar ve kuşlarda görüldü. Başlangıçta sadece güney eyaletlerinde rastlanan hastalık, yaz aylarında sıcaklarla birlikte sivri sineklerin arttığı diğer eyaletlere de yayıldı.

Sayfa Yükleniyor...