Çin'de her yıl 1,5 milyon kişi 'organ' bekliyor

Ölüme mahkum edilenlerin organlarının kullanılması eleştiriliyor.

Bu durum organ naklinde karaborsaya yol açıyor. Pekin yönetimi bununla mücadele için 2007'de özel yasa çıkardı. Buna rağmen organ bağışçılarından daha ölmeden organlarının alınması gibi yasa dışı uygulamalar, basında sıkça haber oluyor.

Çin'de kısa süre önce organ bağışı için yeni bir uygulama başlatıldı. 10 şehirde pilot olarak başlatılan yeni uygulamada, organ bağışlayanlar ve ihtiyacı olanlar için iki ayrı sistem oluşturuldu.

Çin Bakan Yardımcısı Huang Jiefu, mümkün olan en kısa sürede ülkenin koşullarına ve uluslararası etik kurallara uygun bağış sistemi kurmak zorunda olduklarını belirterek, organ nakli kalitesini garanti altına almak ve organ ticareti ile organ nakli turizmini önlemek zorunda olduklarına işaret etti.

Çin'de şu ana kadar 164 hastaneye organ nakli yetkisi verildi. İzinsiz organ nakli yapan kuruluşların ruhsatları iptal edilecek.

MAHKUMLARIN ORGANLARI

Bakan Yardımcısı Huang'ın dikkat çektiği bir başka konu ise ölüm cezalarına çarptırılan mahkumların organlarının kullanılması. Çinli yetkili, idam mahkumlarının kesinlikle uygun bir organ kaynağı olmadığı görüşünde.

İnsan hakları örgütleri de Çin'de organ nakillerindeki sıkıntıları, özellikle de mahkumların organlarının kullanılmasını eleştiriyor.

China Daily gazetesinin uzmanların görüşüne dayanarak bildirdiğine göre, Çin'de organ nakillerinin üçte ikisinde ölüm cezasına mahkum olanların organları kullanılıyor.

Çin, dünyada en çok ölüm cezası infaz edilen ülke durumunda. Uluslararası Af Örgütüne göre, geçen yıl Çin'de 1718 ölüm cezası infaz edildi.

Bu arada bazı uzmanlar, öldükten sonra organ bağışı yapmanın Çin'de kültürel önyargılardan dolayı kolay uygulanamayacağını savunuyor ve buna 2003 yılından beri ülkede sadece 130 kişinin organlarını bağışlamasını örnek gösteriyor.

Sayfa Yükleniyor...