Doktorlar muayenehane eylemine gidiyor

Doktorlar, Sağlık Bakanlığı’nın muayenehane yönetmeliğine tepkili. Yönetmelik nedeniyle pek çok muayenehanenin kapanacağını savunan tabip odası Pazar günü eylem yapacak.

Doktorlar muayenehane eylemine gidiyor

'Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Kuruluşları Hakkında Yönetmelik''te yapılan değişikliklerle, muayenehanelere fiziki standartlar için verilen süre 3 Ağustos'ta doluyor.

Yönetmeliğin durdurulmasına yönelik Danıştay'dan karar çıkmazsa muayenehaneler 4 Ağustos'ta kapatılacak.

Doktorlar, Sağlık Bakanlığı'nın muayenehanelerle ilgili bu yönetmeliğini protesto etmek için Pazar günü İstanbul Taksim’de yürüyecek.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Taner Gören yönetmelikle ilgili olarak, “Gerçekte oluşturulması imkânsız kurallar getirildi. Bunu yerine getirmeyenlerin muayenehanelerinin kapanması tehlikesi ortaya çıkmış durumda. Muayenehane açmak hemen hemen imkânsız hale geldi” dedi.

Yönetmelikte muayene odası, asansör ve tuvalet kapılarının genişliği hakkında düzenlemeler yer alıyor.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İbrahim Sözen, düzenlemelerin doktorları ciddi şekilde zorlayacağını söyledi. Sözen, “80 cm girişi olan muayenehane içindeki muayene odamızdan 80 cm olan bir tekerlekli sandalye geçebiliyor, ancak hâlihazırdaki yönetmelik buranın da 110 cm girişe sahip olmasını istiyor. Asansörlerden biri standart, 72 cm girişi var, Türkiye’deki asansörlerin çoğu 70-75 cm. Ancak yönetmelikle asansör için 80 cm isteniyor. Bu apartmanın ortak kullanım alanı, değiştirmek mümkün değil, bütün bunlar bizleri ciddi şekilde zorlamakta” diye konuştu.

"4 Ağustos’a kadar istenen tüm değişiklikleri yapmak imkânsız" diyen doktorların başka eleştirileri de var. Doktorlar, “Binaların iskân ruhsatının olması isteniyor ki herkesin bildiği gibi Türkiye’de birçok binanın ruhsatı zaten yok. Yönetmelik aynı zamanda 2 veya daha fazla hekimin aynı muayenehanede çalışmasını engelleyici hüküm getiriyor. Bir muayenehanenin bütün masrafıyla tek başına bırakmak doktoru zorlayacak, bu durumun hastaya yansıması da daha pahalı olacak” şeklindeki eleştirileri ile yönetmeliğe tepki gösteriyor.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Taner Gören, düzenlemeler için meslek odalarına danışılması gerektiği görüşünde. Gören, “Bizim isteğimiz bu alanda düzenlemeler yapılması ancak bunların uzmanlık derneklerinin de içinde olacağı bir komite tarafından yapılmasını talep ediyoruz. Bu olmadığı sürece meslektaşlarımız gerçekten mağdur olacaklar” diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...