Domuz gribine 'diplomatik önlem'

ABD ve Meksika'nın ardından dokuz gribinden en çok etkilenen ülke olan İngiltere'de hastalık başbakanlık koridorlarına ulaştı.

Guardian gazetesinin haberine göre, Başbakan Gordon Brown'un iklim değişikliği baş danışmanı Michael Jacobs, bir süre önce domuz gribine yakalandı.

Jacobs'ın tedavisi sonuç verdi ve kendisi hastalığı atlattı.

Ancak Başbakan Brown işi şansa bırakmadı ve dünya liderlerine domuz gribi bulaştırır korkusuyla, baş danışmanını İtalya'daki G8 zirvesine götürmedi.

Michael Jacobs iklim değişikliği konusunda İngiltere'nin önde gelen uzmanlarından ve hastalığı da bir süre önce domuz gribinin ilk ortaya çıktığı Meksika'da iklim değişikliği konulu müzakerelere katıldığı sırada kaptığı söyleniyor.

Guardian'ın haberine göre, Jacobs hastalığın belirtilerini iki hafta önce göstermeye başlamış ve derhal tedaviye alınmış.

Bu esnada önlem olarak Başbakan Gordon Brown ile fiziki temas kurmamasına özen gösterilmiş.

Tedavi edilip iyileşmesine karşın, Michael Jacobs'ın İtalya'daki G8 zirvesine götürülmediği ve en önemli gündem maddelerinden biri olan iklim değişikliği konusundaki müzakerelere telefonla katıldığı bildiriliyor.

Gazetenin aktardığına göre Michael Jacobs'a, İngiltere'nin G8 liderlerine domuz gribi bulaştırmaktan sorumlu tutulmasının diplomatik bir felakete yol açacağı söylenerek İtalya gezisine katılmayacağı bildirilmiş.

Domuz gribi İngiltere'de kaygı yaratmaya devam ediyor. Şimdiye kadar 15 kişi hayatını kaybetti ve yaklaşık 10 bin kişinin de tedavisi sürüyor.

Hükümetin tahminleri, sonbahara doğru vakalarda artış olacağı ve günde 100 bin yeni vaka görülebileceği şeklinde.

Ancak özellikle erken teşhis durumunda tedavinin etkili olduğu ve şimdiye kadar hayatını kaybedenlerin de daha ciddi başka sorunları bulunduğu belirtiliyor.

Domuz gribi dünya genelinde şimdiye kadar resmi kayıtlara göre 476 kişinin ölümüne neden oldu.

Dünya Örgütü verilerine göre, dünyada halen 100 bine yakın kişi hastalıkla mücadele ediyor.

Sayfa Yükleniyor...