Dumansız üniversite, dumansız kampüs

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meral Gültekin, hedeflerinin sigarasız ve dumansız üniversite ile kampüs olduğunu söyledi.

Dumansız üniversite, dumansız kampüs

AÜ Rektör Yardımcısı Meral Gültekin, AÜ Sigara Mücadele Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gülay Şadan ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Dünya Sigara Bırakma Günü dolayısıyla basın toplantısı düzenledi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gültekin, AÜ Tıp Fakültesi bünyesinde kurulan Sigarayı Bırakma Polikliniği ve Sigarayla Mücadele Kurulu ile sigara kullanımının önlenmesi, öğrencilerin, üniversite personelinin ve halkın bilinçlendirilmesine yönelik eğitim çalışmalarıyla bu konuda aktif olan tek üniversite olduklarını söyledi.

Gültekin, ''Hedefimiz dumansız üniversite, dumansız kampüs. Bu amaçla hepimizin birlikte mücadele etmesi gerekiyor'' dedi.

Gültekin, üniversitenin hiçbir birimindeki kafe ya da markette sigara satışının yapılmadığını, pasif içiciliğinin önlenmesi kapsamında da birimlerin önündeki sigara kutularının 15 metre uzaklığa alındığını kaydederek, öğrenciler ve tüm personele de sigaranın zararları, neden olduğu hastalıklarla ilgili bilgilendirmeler yapıldığını söyledi.

AÜ Sigara Mücadele Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gülay Şadan da tütün kullanımının çok büyük bağımlılıklardan biri olduğunu belirterek, sigara kullanımının kronik hastalıklarının en önemli nedenleri arasında yer aldığını hatırlattı.

Kurul olarak, 2000 yılından bu yana üniversite bünyesinde bilgilendirme ve eğitim çalışmalarını sürdürürken, Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları bünyesinde Sigara Bırakma Polikliniği de açtıklarını ve vatandaşların, sigarayı tıbbi yardımla bırakmaları yönünde önemli çalışmalara imza atıldığını dile getiren Şadan, şu bilgileri verdi:

YASAK, SİGARAYI BIRAKMA EĞİLİMİNİ ARTIRDI
''2010 yılında tıbbi yardımla sigarayı bırakmayı isteyen 724 hasta polikliniğimize başvurdu. Hastaların sigaraya yeniden başlama oranı ise halen yüksek. Tedavi alan hastaların tamamen sigarayı bırakma oranı da yüzde 40 olarak kabul ediliyor. Sigara önemli bir bağımlılık. 20 kişiden ancak 3'ü tamamen bırakabiliyor. Bakanlığının sigarayı bırakmak isteyen kişilerle ilgili tıbbi yardım ve teşvik çalışmaları çok önemli. Sigara ve tütün kullanımına yönelik yasakla, sigarayı bırakma eğilimi ve başvurusu arttı. Bakanlığın bu yöndeki düzenlemelerinin vatandaşların sigara bağımlılığından kurtulmaları yönünde daha fazla sonuç vereceğine inanıyoruz.''

Kapalı yerlerdeki sigara kullanımına yönelik, kendilerinin de üyesi oldukları Antalya Valiliği İl Tütün Kontrol Kurulu'nca titizlikle denetimler yapıldığını ifade eden Şadan, Sağlık Bakanlığı'nın, iş yeri kapatmaya kadar gidebilecek ceza kararlarının uygulamasının da önemini vurguladı.

Kapalı yerlerdeki sigara yasağının ardından nargile kullanımının yoğunlaştığına dikkati çeken, bu yönde reklamların da yapıldığını kaydeden Şadan, şöyle devam etti:

SİGARAYA KARŞITI ÇALIŞMALARA AĞIRLIK VERİLMELİ
''Nargile salonlarının sayısında artış oldu. Nargile, etken maddeleriyle sigaradan daha fazla etkiliyor. Antalya Valiliği ve İl Sağlık Müdürlüğü bu işyerleriyle ilgili son derece hassas çalışma yürütüyor. İnsanlarımızı bu öldürücü alışkanlıktan korumalı, çocuk ve gençlerimizin de sigaraya ya da nargileye başlamaları için daha fazla ortak çaba sarf etmeliyiz. Medya da tütün kullanımına yönelik yasağa sahip çıkmalıdır.''

Türk Tıp Öğrencileri Uluslararası Birliği üyesi Çağla Şahin de Türkiye'deki 37 tıp fakültesinin öğrencilerine yönelik projeler ürettiklerini kaydederek, geleceğin hekimlerinin sigara kullanmamaları, daha bilinçli ve toplum sağlığına duyarlı olmaları amacıyla çalışma yürüttüklerini söyledi.

Sayfa Yükleniyor...