'İlaç sektörüne 2 milyarlık maliyet yüklendi'

İlaç sektörünün temsilcileri, son düzenlemeyle ilaç firmaları, depolar ve eczanelerden oluşan sektöre 2 milyar TL'yi aşan yeni bir maliyetin yüklendiğini açıkladı.

'İlaç sektörüne 2 milyarlık maliyet yüklendi'

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Turgut Tokgöz, sektör olarak fiyat kararnamesinin amir hükmü gereği mağduriyetlerinin giderilmesini beklerken, söz konusu yeni düzenlemelerin yürürlüğe konulmasını sektör olarak anlamakta zorluk çektiklerini söyledi.

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD), İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası ve Türkiye İlaç Sanayi Derneğinin (TİSD) düzenlediği basın toplantısında ortak bildiriyi okuyan Tokgöz, son 2 yıldaki düzenlemelere ek olarak yapılan üçüncü bir düzenlemeyle ilaç firmaları, depolar ve eczanelerden oluşan sektöre 2 milyar TL'yi aşan yeni bir maliyetin yüklendiğini ifade etti.

Tokgöz, ''Sosyal Güvenlik Kurumu Uygulama Tebliği''nde 5 Kasım'da yapılan değişikliklerle kamu ilaç alımlarındaki iskontoların artırıldığını, buna ek olarak 10 Kasım'da yayımlanan ''Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar'' ile de ilaç fiyatlarının düşürüldüğünü kaydetti.

İlaçların fiyatlandırılmasında uygulanmakta olan Avro değerinin Nisan 2009'dan beri 1,9595 TL seviyesinde sabitlendiğini dile getiren Tokgöz, güncel Avro kurunun bu değerin yüzde 25'in üzerinde seyrettiğini söyledi.

Tokgöz, ''Sektör olarak fiyat kararnamesinin amir hükmü gereği mağduriyetimizin giderilmesini beklerken, söz konusu yeni düzenlemelerin yürürlüğe konulmasını sektör olarak anlamakta zorluk çekiyoruz. Bu durum, ilaç harcamalarındaki artışın sadece fiyat indirimi ve iskontolar ile dengelenme yönündeki kısır politikaların devam ettiğinin göstergesidir'' dedi.

"DEVLETİN TİCARİ İLİŞKİLERE MÜDAHALESİ SAKINCALIDIR"
Karşı karşıya oldukları koşulların endüstrilerinin gerekli atılımı yaparak dış pazarlara açılması ve bir üretim üssü haline gelebilmesi hedefini engellediğini belirten Tokgöz, son fiyat düzenlemesiyle firmaların, fiyat düşüşleri nedeniyle eczane stoklarında meydana gelecek zararları ödemek zorunda bırakılması ve bu yolla devletin tarafı olmadığı ticari ilişkilere doğrudan müdahalesini de sakıncalı bulduklarını anlattı.

Tokgöz, ilgili mevzuata rağmen ilaç fiyatlarını belirleyen döviz kurunun güncellenmemesi ve eczanelerin stok zararlarının karşılanması gibi ticari hayata ilişkin konulara doğrudan müdahale eder nitelikteki hukuka aykırı ve adil olmayan düzenlemeler karşısında endüstriyi temsil eden kuruluşlar olarak hukuki süreci başlattıklarını kaydetti.

Turgut Tokgöz, gelinen bu noktada, rasyonel uygulamalar ve düzenlemeler getirilmediği takdirde ilaca erişimde sorunlar yaşanmasının kaçınılmaz göründüğünü belirtti.

Sayfa Yükleniyor...