“İnternet bağımlılığı, modern çağın hastalıklarından biri”
İnternet bağımlılığının, modern çağın hastalıklarından biri olarak kabul edildiğini söyleyen Psikiyatri Uzmanı Dr. Murat Altın, bu bağımlılığın hem psikolojik hem de fiziksel sorunlara yol açtığını belirtti.
Hızla gelişen teknoloji ile birlikte internetsiz bir hayat düşünülemez hale geldi. İnternetle birlikte ‘sosyal medya’ da yaşamımızın bir parçası oldu. Artık okulda, evde, toplu taşımada, Türkiye’nin hatta Dünya’nın diğer yerlerinde olan dostlarımızın neler yaptıklarını, neler yediklerini, nereleri gezdiklerini cep telefonumuzdan öğrenebiliyoruz.
Fakat bu durumun yavaş yavaş kontrolden çıkmaya başlayarak insanların yaşantılarını olumsuz anlamda etkilemeye başladığını belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Murat Altın, internet bağımlılığı ile ilgili bilgi verdi, uyarı ve önerilerini şöyle anlattı:
OYUN UĞRUNA UYKUSUZ KALIYORLAR!
“Bilgisayar oyunlarını bağımlılık haline getirenler, ‘oyunda geride kalırım’ kaygısıyla kendi kişisel yaşamının en temel ihtiyaçları olan beslenme, uyuma, okula veya işe gitme, evde yaşayan insanlar ile sohbet etme gibi aktivitelerden dahi kaçar hale geldi. Sosyal medya ortamında paylaşılan bir resmin daha çok kişi tarafından beğenilmesinin yaşattığı haz duygusu, internet üzerinden oynanan bir oyunda daha yüksek seviyelere ulaşmanın diğer arkadaşlar tarafından takdir edilmesi, çocuklar, ergenler hatta yetişkinler için sosyal bir başarı olmanın ötesinde kişisel bir başarı olarak görülmeye başlandı. Bu haz duygusunun bir sonucu olarak; internet kullanımının bu kadar önemsenir hale gelmesi, psikolojik ve fiziksel sorunları da beraberinde getirdi.
TOPLUMDAN UZAKLAŞIYORLAR
İnternet bağımlılığı sosyal, mesleki ve ailevi kayıplara yol açmasına karşın, kişi kendini bu kullanımdan alıkoyamaz. Kişi internet ve bağlantılı uygulamalara ulaşamadığı durumlarda ciddi stres, kaygı ve öfke ile giden bir yoksunluk durumu yaşar. Bu durum depresyon, anksiyete bozuklukları, fiziksel aktivitenin azalmasına bağlı obezite gibi birçok sağlık sorunlarına neden olur. İnternette geçirilen sürenin artması ile birlikte kişiler günlük yapmaları gereken rutin işler için ayırdıkları zamanı azaltırlar. Sosyal iletişimlerinde zayıflama, özgüven eksikliği ve buna bağlı olarak toplumdan uzaklaşma başlar.
6 YAŞINDAKİ ÇOCUK BİLE KULLANIYOR!
Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verileri, 6 yaşından itibaren internet kullanımının başladığını gösterdi. Ülkemizde özellikle üniversite öğrencileri arasında yapılan çalışmalarda, ergenlerin yaklaşık yüzde 10’unun internet kullanımına bağlı psikolojik sorunlar yaşadıkları belirlenmiştir. Özellikle erişkinlerde internet üzerinden kumar bağımlılığı daha sık olarak karşımıza çıkarken; ergenlerde sosyal medya bağımlılığı, çocuklarda ise internet üzerinden oynanan oyunlara bağlı sorunları daha sık görmekteyiz. Kişilerin yaş ve internet kullanım alanlarındaki farklıklara göre değişik bağımlık tipleri ortaya çıkabilir. İnternet bağımlılığında da diğer birçok başka bağımlılık sorunlarında olduğu gibi hem ilaç hem de psikoterapi teknikleri faydalı olabilir.
BAĞIMLILIKTAN KURTULMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?
- Evde durmak yerine dışarı çıkın,
- Temiz havada egzersiz yapın,
- Arkadaşlarınızla veya ailenizle daha sık bir arada olun,
- Canınız sıkıldığında telefona sarılmak yerine kitap okuyun ya da film izleyin,
- Kendinize internet sınırlaması getirin,
- Sürekli telefonunuza veya bilgisayarınıza bakmayın. Bu dürtünüze engel olmaya çalışın.
- Çocuklarınıza interneti yasaklamayın. Onları tehlikelere karşı uyarın ve süre şartı koyun.
VİDEO: LİSE ÖĞRENCİLERİNİN YÜZDE 7'Sİ ONLINE KUMAR BAĞIMLISI
- Etiketler :
- Haberler -
- Psikoloji
- Teknoloji
- internet
- Bağımlılık
- İstanbul
- Genel Sağlık