Kanserle savaşta ‘direnç’ önemli

Hem sağlıklı ve kaliteli yaşamda hem de özellikle kanser gibi hastalıklarla mücadelede güçlü vücut direnci açısından dengeli ve yeterli beslenme önemli rol oynuyor.

Haberler 14.01.2013 - 09:29

Kanserle savaşta ‘direnç’ önemli

İyi bir beslenme sağlıklı mutfakla başlıyor, sağlıklı malzemelerin girmediği mutfaktan sağlıklı yemekler de çıkmıyor. Uzmanların önerisi, mutfak alışverişi yapılırken mevsiminde yetişen sebze ve meyvelerin alınması, açık ürünler yerine ambalajlı ürünlerin tercih edilmesi yönünde.

Doğru ve dengeli beslenme, her insanın yaşam kalitesini ve vücut direncini artırmada önemli rol oynuyor. Ancak kanser gibi kronik hastalıklarda beslenmenin rolü artıyor. Özellikle kanser tedavisi sırasında bu rolün daha fazla önem kazandığını vurgulayan Medikal Onkolog Doç. Dr. Duygu Derin, bu süreçte kilo alımı veya iştah azalmasına bağlı kilo kaybının söz konusu olabildiğini söyledi.

Doç. Derin, “Kanser tedavisinde kesin ve sabit bir diyet ve beslenme kuralı olmamakla birlikte, küçük ipuçları tedaviyi desteklerken yaşam kalitesini de artırabilir. Kanser hastalarında metabolizma hızlanır ve hastaların enerji ihtiyacı artar. Kanser nedeniyle oluşan iştahsızlık, daha az besin alımına ve sonuç olarak da kilo kaybına neden olur. Kemoterapi sırasında gelişebilecek kabızlık ve ishal, iştahsızlığı artırırken besinlerin emilimini bozabilir. İshalle birlikte vücutta protein, yağ ve elektrolit kaybı olabilir. Hastalarda en sık A, B, çinko gibi vitamin ve maden eksikliklerine rastlanır” dedi.

KİŞİYE ÖZEL BESLENME ŞEKLİ OLUŞTURUN
Kanser teşhisi konulduktan sonra, vücudun artan vitamin ve mineral ihtiyacının sağlıklı bir mutfak ile sağlanabileceğini belirten Derin, kanser hastalarının beslenmede dikkat edeceği noktaları şöyle anlattı: “Hastanın tedavisine uygun bir beslenme planı ile bulantı ve kusma şikayetlerine karşı su ve elektrolit dengesine dikkat edilebilir; sulu, yumuşak, protein ve vitamin yönünden zengin gıdalar tüketilebilir. Kabızlığı önlemek için ise posalı yiyeceklerin yanı sıra, yemek ve salatalarda zeytinyağı gibi doymamış yağlar tercih edilebilir. Kemoterapi nedeniyle bozulan tat duygusu, farklı gıdalara karşı bulantı hissi yaratır. Hazımsızlıkla birlikte iştahsızlık artabilir.

DEĞİŞEN TAT DUYGUSUNU DİKKATE ALIN
Mevsim sebze ve meyvelerinden zengin, ara öğünlerle desteklenen, günlük kalori ihtiyacını karşılayabilen ama mutlaka kişiye özel beslenme şeklinin tercih edilmesi ve tat duyusunun değişmesi nedeniyle sevilen yiyeceklerin günlük mönüde yer almasına özen gösterilerek yemek daha keyifli bir hale getirilebilir.

GREYFURTTAN UZAK DURUN
Greyfurt kemoterapi ilaçları ile etkileşime girdiği için kesinlikle tüketilmemeli ancak aynı aileden limon ve portakal tüketiminde herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. Aşırı baharatlı, çok yağlı ve tuzlu yiyeceklerden kaçınılmalı, günde en az 1,5 litre sıvı tüketilmeli, kimyasal koruyucular katılmış hazır gıdalar yerine evde taze pişirilmiş gıdalar tercih edilmelidir. Unutulmamalıdır ki, hastanın kanser tedavisi sırasında kilo kaybına uğramaması çok önemlidir. Çünkü uygun bir beslenme ile vücut direnci artar ve yaşam süresi uzar.”

Sayfa Yükleniyor...