Mantarın tadına kapılıp hayatınızla oynamayın

Marketlerde satılan ''kültür mantarları” dışındaki yabani mantarlar, zehirlenmeye yol açarak, ölümle sonuçlanan ciddi sorunlara neden olabiliyor.

Mantarın tadına kapılıp hayatınızla oynamayın

Renkleri, şekilleri ve tatları ile damakların vazgeçilmez lezzeti olan mantarların tüketiminde dikkatli olunması gerekiyor.

Mantar zehirlenmelerinde ilk belirtilerin bulantı-kusma şeklinde görüldüğünü belirten uzmanlara göre, bazı zehirlenme olgularında tansiyon düşmesi, kalpte ritm bozuklukları, görme ve işitme bozuklukları, kollar ve bacaklarda şişme ve karıncalanma, şok, böbrek yetmezliği ve ölüm görülebiliyor.

Bakanlığı da ölümle sonuçlanan bitkisel kaynaklı zehirlenmelerin yüzde 50'sinin yabani mantarlardan kaynaklandığını belirtiyor.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, mantarların bütün toplumlarda beğenilerek tüketilen bir ürün olduğunu, ancak bazı mantarların içerdiği maddeler nedeniyle zehirlenmelere yol açabildiğini söyledi.

Kural olarak marketlerde ambalajlı olarak satılan kültür mantarlarının yenmesinde herhangi sakınca olmadığını vurgulayan Bilir, ''Bunun dışında doğada bulunan mantarların zehirlenmeye yol açması ile ilgili olarak doğru bir karar verme olanağı yoktur. Bu nedenle, doğadaki mantarların yenmesi durumunda zehirlenme vakaları görülmektedir. Hangi mantarın zehirlenmeye yol açacağını bilmek olanaklı değildir'' diye konuştu.

Bilir, toplumda özellikle kırsal bölgelerde yaşayanlar arasında zehirli mantarların bazı özellikleri bakımından ayrılabileceği şeklindeki açıklamalara güvenilmemesi gerektiğine dikkati çekerek, ''Örneğin, görünüm bakımından daha çekici olan veya koparıldığında mavi renk alan mantarların zehirli olduğu gibi görüşler vardır, ancak bu inanışlar güvenilir değildir'' uyarısında bulundu.

BU BELİRTİLERE DİKKAT!
İçerdikleri maddeler nedeniyle zehirlenmeye yol açabilecek mantarların tüketildikten bir süre sonda bazı belirtilerle kendini gösterebildiğini ifade eden Bilir, şöyle devam etti:

''Bazı tür mantar zehirlenmelerinde bulantı-kusma şeklinde sindirim sistemi ile ilgili belirti ve bulgular ön planda olurken, bazı zehirlenme olgularında tansiyon düşmesi, kalpte ritm bozuklukları, görme ve işitme bozuklukları, kollar ve bacaklarda şişme ve karıncalanma, hatta şok ve böbrek yetmezliği gibi daha ciddi tablolar ortaya çıkabilir. Mantar zehirlenmesine ilişkin belirtiler, mantarın yenmesinden sonra ilk yarım saat içinde görülebilir, ama çoğunlukla bu belirtiler 2 saat içinde ortaya çıkar. Bazı mantar zehirlenmelerinde ise belirtilerin ortaya çıkması 24 saate kadar uzayabilir.''

Bilir, mantar yedikten sonra zehirlenme belirtileri görüldüğünde vakit kaybetmeden hekime başvurulması gerektiğine işaret ederek, bazı mantar türleri ile olan zehirlenmelerde ilaç tedavisi uygulanabilirken, bazı zehirlenmelerde geçerli bir tedavinin söz konusu olmadığını vurguladı.

Doktora başvuruluncaya kadar kişinin kusturulması, bol sıvı içirilmesi ve uyanık tutmaya çalışılması tavsiyesinde bulunan Bilir, doktora başvurulurken yenilen mantarın örneğinin de birlikte götürülmesi gerektiğini söyledi. Bilir, mantar zehirlenmesinden korunmak için en geçerli yaklaşımın bilinmeyen mantarların yenmemesi olduğunu ifade ederek, ''Çünkü ciddi belirtilerle seyreden mantar zehirlenmesi ölüme yol açabilir. Unutulmamalıdır ki hiçbir lezzet ölüm riskini almaya değmez'' dedi.

ÖLÜMCÜL ZEHİRLENMELERİN YÜZDE 50'SİNDEN SORUMLU
Sağlık Bakanlığı da vatandaşları mantar zehirlenmelerine karşı uyardı. Bakanlıktan alınan bilgiye göre, yenilebilir ve zehirli mantarları birbirinden kesin ayırt edici özellikleri bulunmuyor. Ölümle sonuçlanan bitkisel kaynaklı zehirlenmelerin yüzde 50'si yabani mantarlardan kaynaklanıyor.

Türkiye'de özellikle Kuzey ve Batı Anadolu bölgeleri başta olmak üzere bol miktarda yabani mantar yetişiyor. Mantar zehirlenmesine, yüksek mantar türlerinin bazılarının çiğ veya pişmiş meyve gövdelerinin tüketilmesi neden oluyor. İnsanda zehirlenmeye neden olan pek çok mantarın pişirme, dondurma, konserve yapma veya diğer gıda işleme yöntemleri ile zehirli etkileri azalmıyor ve yok olmuyor. Mantar zehirlenmeleri ve buna bağlı ölümlerden korunabilmek için doğada kendiliğinden yetişen yabani mantarlardan tümüyle uzak durulması gerekiyor.

114 ULUSAL ZEHİR DANIŞMA MERKEZİ
Mantar satın alırken, seralarda özel olarak yetiştirilen, marketlerde ambalaj içinde satılan ve ambalaj üzerinde firma adı, adresi ve nerede üretildiği belli olan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın üretim izni, tarih sayısı, imal ve son kullanma tarihlerinin olduğu mantarların tercih edilmesi gerekiyor.

Öte yandan, 24 saat hizmet veren Ulusal Zehir Danışma Merkezi (UZEM)'in 114 numaralı telefonu aranarak zehirlenmelerle ilgili bilgi alınabiliyor.

Sayfa Yükleniyor...