Öksürük neden önemsenmeli?

Hastaneye götüren şikayetler arasında öksürük önemli bir yer tutuyor ama genellikle pek fazla önemsenmiyor. Ancak önemsiz gibi görünen öksürük, altında oldukça geniş bir hastalık yelpazesi barındırabiliyor.

Öksürük neden önemsenmeli?

3 haftadan uzun süren öksürüğün mutlaka dikkate alınması gerektiğini söyleyen Liv Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Gör. Tuğçe Hürkal, üç haftadan fazla süren öksürüğün altında; bulaşıcı olan tüberkülozu, ölümcül seyreden kanserini, sık görülen ve yaşam kalitesini bozan GER’i (gasrto-özafagiel reflü), ölüm riski yüksek ve sık görülen kalp yetmezliği ile pulmoner emboliyi, zamanında tedavi edilmezse geri dönüş şansı zorlaşan astım ve KOAH’ı barındırabildiğini aktardı.

Öksürüğün, yabancı maddelerin alt solunum yollarına oturmasını, bronş ve akciğer sekresyonlarının birikmesini önleyen bir savunma mekanizması olduğunu ifade eden Dr. Hürkal, öksürüğün beklenen amacı sağladığı zaman etkili ve yararlı olduğunu vurgulayarak öksürük varlığında neler yapılması gerektiği konusunda şunları söyledi:

SİGARA ÖKSÜRÜĞÜNÜ ÖNEMSEYİN!

içen kişiler öksürüklerini genellikle ‘sigara öksürüğü’ olarak tanımlıyor ve pek önemsemiyor. Ancak uzayan öksürüklerde tümör olasılığını da göz önüne alarak radyolojik tetkik yapılması gerekir. Kronik öksürüğün sistematik olarak değerlendirilmesi hastanın öykü, fizik muayene ve laboratuvar (alerji testi, solunum fonksiyon testi, uyku testi, endoskopi vs.) tetkiklerini kapsar. değişik anatomik lokalizasyonlarda bulunan birçok hastalığın yol açtığı bir semptom olduğundan, sistematik yaklaşımla öksürüğün akciğer ve akciğer dışı nedenleri yüzde 88-100 oranında saptanabilir ve yüzde 100’e yakın etkin tedavi verilebilir.

“UZAMIŞ ÖKSÜRÜK, CİDDİ MALİ YÜK DEMEKTİR”

Kronik öksürük birden fazla nedenden oluşur. Hastaların yüzde 42'sinde üç neden (PNAS, astıma ve GÖR) birlikte görülür. Tedavide bu durum dikkate alınmalıdır. Uzamış öksürük, sık hastane ziyareti, uzun süreli ilaç kullanımı, kalitesiz yaşam ve ciddi iş gücü kaybı demektir.

BAL VE ZENCEFİL ÖKSÜRÜĞÜ TEDAVİ EDER Mİ?

Halk arasında uzayan öksürüklerde kullanılan bal ve zencefil karışımı bazen öksürüğü yumuşatabiliyor ve balgamın daha kolay çıkmasını sağlıyor. Ancak bu tür yöntemler altında yatan hastalığı tedavi etmiyor. Bu yüzden bu tür karışımlara mucizevî anlamlar yüklemek de doğru değil. En iyi balgam söktürücünün bol su içmek olduğu unutulmamalıdır. Dolayısıyla öksürük sorunu yaşandığında gün boyunca en az 2 litre su içilmesinin ihmal edilmemesi gerekiyor.”

VİDEO: ÖKSÜRÜK ŞURUBU KULLANANLAR DİKKAT!

Sayfa Yükleniyor...