Sebze ve meyveler nasıl yıkanmalı? (Karbonatlı su mu, sirkeli su mu?)

Sebze ve meyvelerdeki bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerini ortadan kaldırmak veya verimliliği artırmak için pestisit adı verilen maddeler kullanılıyor. Sağlığı tehlikeye sokan bu maddeleri vücuda almamak için sebze ve meyveler nasıl yıkanmalı?

Sebze ve meyveler nasıl yıkanmalı? (Karbonatlı su mu, sirkeli su mu?)

meyveler üzerinde, bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerini ortadan kaldırmak ve tarımsal ürün verimliliğini arttırmak için farklı kimyasallar dezenfektanlar kullanılıyor. adı verilen bu maddelerin ciddi oranda insan sağlığını tehdit ettiğini söyleyen ve Diyet uzmanı Gökçe Bönce, “Bu ilaçlar insan vücuduna alındığı takdirde karaciğer, böbrek ve sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir” ifadelerini kullandı.

Halk arasında doğru bilinen yanlışlar konusunda bilgi veren Beslenme ve Diyet Uzmanı, üzerlerindeki kalıntıları arındırmak için meyve ve sebzelerin sirkeli suda bekletilmesinin yanlış olduğunu dile getirerek, minimum 8 dakika karbonatlı suda bekletilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“TARIM İLAÇLARI İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR”

Sebze ve meyvelerin bol miktarda lif, vitamin ve mineral deposu olduğunu vurgulayan Uzman, gün içerisinde 3-5 porsiyon sebze meyve tüketiminin de yeterli ve dengeli beslenme açısından önemli olduğunu söyledi.

Tarım ilaçlarındaki tehlikeye dikkat çeken Bönce, pestisitlerin besinler yolu ile insan vücuduna alınmasının solunum, dolaşım, sindirim, kardiyovasküler sistemler ile karaciğer ve böbrek üzerinde olumsuz etkilere neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

“MEYVE VE SEBZELER DİKKATLİ YIKANMALI”

Beslenme ve Diyet Uzmanı, tarım ilaçlarının zararlı etkilerinden korunmak için kullanılabilecek diğer bir etkin yöntemin de insan sağlığını tehdit etmeyen organik, iyi üretim yapılan güvenilir yerlerden alınarak tüketilmesi gerektiğini dile getirerek şunları söyledi:

“Günümüz koşullarında organik meyve-sebze bulabilmek veya satın alabilmek her zaman mümkün olmayabilir. Gıdalardaki pestisit kalıntılarını arındırmak için genelde evlerde ilk yapılan şey, bu gıdaları sirkeli suya koymaktır. Oysa ki, sirkeli su pestisit kalıntılarını azaltmada değil, mikroorganizma yükünü azaltmada etkilidir. Yapılmış  çalışmalar sirkeli suyun pestisit kalıntılarının etkinliğini daha da artırdığı yönünde. Yıkama suyuna sirke ilave etmenin temel amacı, asidik bir yıkama ortamı oluşturarak yetersiz yıkama ihtimaline karşılık gıda üzerinde bulunabilen muhtemel zararlı biyolojik etkenlerin uzaklaştırılmasıdır. Ancak, günümüzde yaygın olarak kullanılan pestisitlerin pek çoğu yetersiz yıkama nedeniyle gıdalardan uzaklaştırılamayıp vücuda alınıyor. Bu durum da pestisitlerin zararlı etkilerini uzun süreler boyunca sürdürmelerine neden oluyor.

1 LİTRE SUYA 10 GRAM KARBONAT

Ilık suda bekletip, 1 litre suya 10 gram kadar İngiliz karbonatı da denilen bikarbonat koyarak, minimum 8 dakika bu çözelti içerisinde sebze meyveleri yıkamak ve ardından durulamak pestisit kalıntılarını gidermede en etkili yöntem olacaktır. İstenildiği takdirde karbonatlı sudan sonra sirkeli suda da yıkanarak sebze meyveler bakterilerden de arındırılabilir.”

VİDEO: KIŞ AYLARINDA HANGİ SEBZE VE MEYVELERE AĞIRLIK VERİLMELİ?

Sayfa Yükleniyor...