Soğuk suda yüzmek demansı önleyebilir

İngiliz bilim insanları, soğuk suda yüzmenin beyni ve sinir sistemini etkileyen demans ve benzeri hastalıkları önleyebileceğini açıkladı. 3 yıl boyunca kışın yüzen sporcuları inceleyen araştırmacılar, soğuk suyun  kan dolaşımında yüksek seviyelerde “soğuk şok” proteini (RBM3) salgılanmasına yol açtığı keşfetti. Söz konusu proteinin demansta kalıcı olarak kaybolan beyin hücrelerinin onarılmasını ve yeniden üretilmesini teşvik ettiği açıklandı.

Soğuk suda yüzmek demansı önleyebilir

İngiltere’de yer alan Cambridge Üniversitesi’nden bilim insanları, soğuk suda yüzmenin beyin ve sinir sistemini etkileyen ve benzeri hastalıkları önleyebileceğini ortaya çıkardı.

Londra’daki Parlamento Hill Lido’da kışın yüzen sporcuları inceleyen araştırmacılar, soğuk suyun  kan dolaşımında yüksek seviyelerde 'soğuk şok' proteini (RBM3) salgılanmasına yol açtığını belirtti. 

"ŞOK PROTEİN" HÜCRELERİNİN ONARILMASINI SAĞLIYOR

Bilim insanları, proteinin nedeniyle kaybolan beyin hücrelerinin onarılmasını ve yeniden üretilmesini tetiklediğini söyledi. Proteinin vücutta yeterli üretilmemesi ise bilişsel işlevde düşüşe yol açarak, konsantrasyon güçlüğü ve kafa karışıklığı belirtilere yol açarak demans ve benzeri hastalıklara zemin hazırlıyor.

Soğuk suda yüzmek demansı önleyebilir - 1

ETKİLİ BİR İLAÇ İÇİN DÖNÜM NOKTASI

Demans ve 'soğuk şok' proteini arasındaki bağlantıyı kapsamlı bir şekilde ele alan Cambridge Üniversitesi uzmanları,  araştırmalarının bu proteinin üretimini tetikleyebilecek bir ilacın üretimini hızlandırabileceğini ve demansın tedavisinde büyük bir dönüm noktası olabileceğini söyledi.

Bilim insanları çalışma kapsamında, 2016, 2017 ve 2018 kışları boyunca, havuz başında egzersiz yapan bir dövüş külübü üyeleriyle birlikte, “şok proteini” için test edildi. Ekip, yüzücülerde yüksek seviyelerde protein buldu. Ancak, RBM3, havuza hiç girmeyen dövüş kulübü üyelerinde kaydedeğer miktarda tespit edilemedi.

Soğuk suda yüzmek demansı önleyebilir - 2

HİPOTERMİ UYARISI

Araştırmayı yöneten Profesör Giovanna Mallucci, bulguların insanların tıpkı kış uykusundaki hayvanlar gibi proteini üretebileceğini kanıtladığını söyledi. Ancak, Malluci soğuk suda yüzmenin kesinlikle olası bir tedavisi olmadığı konusunda uyardı.  Malluci, ani vücut sıcaklığı değişimlerinin neden olduğu hipoterminin bazı insanlara yarardan çok zarar vereceğini belirtti.

“Hipotermi, hayati organların kapanmasına ve düzensiz kalp atışına neden olarak, hastaları ölüm riskine sokabilir” diyen Malluci, amaçlarının beyni koruyabilecek bu proteinin üretimini tetikleyebilecek bir ilaç bulmak olduğunu söyledi.

Mallucci, “Demansın ilerlemesini bütün bir popülasyonda birkaç yıl bile yavaşlatırsanız, bu ekonomik ve açısından muazzam bir etkiye sahip olacaktır” ifadelerini kullandı.

Sayfa Yükleniyor...