"Tam dumansız İstanbul"

İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Aydın, 19 Temmuz 2009'da tütün ve tütün mamullerinin kapalı alanlarda yasaklanmasının ardından, 52 bin 488 iş yerinin denetlendiğini ve bin 780 iş yerinde usulsüzlük tespit edildiğini bildirdi.

"Tam dumansız İstanbul"

İstanbul İl Müdürlüğünün ''Tam Dumansız İstanbul'' sloganıyla başlattığı çalışmaları değerlendiren Aydın, il genelinde eğitim alan 800 denetçinin gece ve gündüz olmak üzere denetimleri sürdürdüğünü söyledi.

İstanbul İl Sağlık Müdür Yardımcısı Mecit Alemdar da, iş yerlerine yönelik denetimlerin İl Sağlık Müdürlüğünce ve polis ya da jandarma ile belediye ekiplerinin katılımıyla yapıldığını hatırlatarak, gönüllülerin de ''fahri denetçi'' gibi görev yapabilmeleri için de çalışmaların yürüdüğünü söyledi.

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Dönem Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı da, 19 Temmuz'un ardından sağlığın korunması ve yasanın uygulanması için refleks gösterildiğini ve sigara tüketiminin de hızla azaldığını belirterek, ''19 Temmuz'dan sonra ilk üç ayda tütün ürünlerinde yüzde 15 tüketim azalması var'' dedi.

Prof. Dr. Dağlı, bu yılın Ocak-Şubat aylarında fiyat ve vergi politikalarıyla tüketimde yeniden bir düşüşün sağlandığını da kaydederek, dünyadaki ülkelerde benzer yasanın çıkmasının ardından yüzde 25-30 tüketim azalması görüldüğünü, Türkiye'de de bu sonuca ulaşılacağının beklendiğini anlattı.

"2030'DA 8 MİLYON KİŞİ SİGARADAN ÖLECEK"
Türkiye'de sigara endüstrisine yönelik yasaya uyulmamasına ilişkin cezaların ise Reklam Üst Kurulu ve Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) tarafından verildiğini hatırlatan Dağlı, TAPDK'nın iki ayrı üretici firmaya şirket başına 280 bin TL ceza verdiğini, ayrıca firmaların dağıtım araçlarındaki reklam ve logoların kaldırıldığını söyledi. Ayrıca bir sigara firmasının internet sitesinde sigaranın sağlığa zararı yokmuş gibi gösterilmesi nedeniyle de cezai işlem uygulandığını belirten Dağlı, ayrıca o metnin siteden çıkarıldığını ifade etti.

Dağlı, son dönemde Manga'nın 20 Mart'ta Malatya'da gerçekleştirdiği konser sırasında kapalı alanda sigara içilmesine izin verildiği ve satış yapıldığının görüldüğünü, buna ilişkin şikayetin de gerçekleştirildiğini kaydetti.

Yapılan bir çalışmaya göre, 2030 yılında dünyada sekiz milyon kişinin sigaradan öleceğinin ve bunların yüzde 80'inin de gelişmekte olan ülkelerde olacağının tahmin edildiğini anlatan Dağlı, Türkiye'de de her yıl 100 bin kişinin sigara nedeniyle öldüğünü, 2050 yılına kadar hiçbir şey yapılmazsa ve sigara endüstrisi başarılı olursa 160 bin, kanun çok iyi uygulanırsa da 80 bin kişinin bu nedenle öleceğinin öngörüldüğünü dile getirdi. Dağlı, yapılan tespitlere göre, kanuna en iyi uyan ilçelerin Sancaktepe, Beykoz ve Avcılar, şikayetin en çok olduğu ilçelerin de Beşiktaş, Şişli, Kadıköy ve Beyoğlu olduğunu söyledi.

Sayfa Yükleniyor...