Uluğ'un ameliyat tekniği dünya literatüründe

KBB Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Uluğ'un geliştirdiği kulak burun boğaz ameliyat teknikleri, uluslararası atlasta yer buldu.

Uluğ'un ameliyat tekniği dünya literatüründe

Prof. Dr. Uluğ'un geliştirdiği kulak burun boğaz ameliyat teknikleri, İngilizce olarak basılan uluslararası atlasta yayınlandı.

Uluğ, yaptığı yazılı açıklamada geliştirdiği "yüz felci", "müzmin orta kulak iltihabı" ve "biyonik kulak ameliyat teknikleri"nin dünyanın çeşitli ülkelerinden 100'ü aşkın yazarın katkıda bulunduğu, çeşitli cerrahi tekniklerin anlatım, grafik ve fotoğraflarla tasvirlerini içeren ve ansiklopedik özellikte 2 kalın ciltten oluşan atlasta yer aldığını aktardı.

Geliştirdiği "yüz felci tedavisi" konusunda tüm dünyada 2 temel teknik olduğunu, kendi çalışmasının üçüncü olarak literatüre girdiğini belirten Uluğ, şunları kaydetti: "Yüz felçlerinin bir bölümü kendiliğinden veya ilaç yardımıyla düzelir, ama düzelmeyen vakalarda, sinirin özellikle beyne komşu bölümüne cerrahi olarak müdahale etmek gerekebilir. Benim geliştirdiğim teknik, küçük bir ameliyat iziyle yapılmakta, buna karşın lezyona direkt erişim sağlamaktadır. Ayrıca bu teknik ameliyat süresini ve ameliyat sonrası iyileşme sürecini kısaltmakta, başarı oranını yükseltmektedir."


ORTA KULAK İLTİHAPLARINDA CERRAHİ TEDAVİ TEKNİĞİ
Tüm dünyada müzmin orta kulak iltihapları konusunda 3 standart cerrahi tekniği olduğunu, kendi geliştirdiği yöntemle başarı oranının yükseldiğini bildiren Uluğ, şu bilgileri verdi: "Kronik orta kulak iltihaplarının cerrahi tedavisi için geliştirilen ve 'Transposed Canal Wall Tympanomastoidectomy' adıyla uluslararası alanda kabul görmüş bu teknik, kulak iltihabının temizlenmesi ve ardından zarın ve kemik zincirinin tamir edilmesi, yani kulağın fonksiyonlarının yeniden sağlanması amacıyla yapılan ameliyatlarda kullanılmaktadır. Teknik, ameliyat süresini ve ameliyat sonrası pansuman sürecini kısaltırken zar ve kemikciklerin tamirini kolaylaştırmakta iltihabın tekrarı olasılığını asgariye indirmekte, genel anlamda başarı oranını yükseltmektedir."

Prof. Dr. Tuncay Uluğ, dünya literatürüne kazandırdığı diğer tekniğin ise biyonik kulak ameliyatlarıyla ilgili olduğunu aktardı. Uluğ, "koklear implant" denilen bu ameliyatların, her 2 kulağı da işitmeyen küçük çocuklara veya işitmesini sonradan kaybeden yetişkinlere uygulandığını söyledi.

Sayfa Yükleniyor...