"Yasaktan sadece sigara endüstrisi rahatsız"

Temiz Nefes Sigarasız Yaşam Derneği Başkanı Prof. Dr. Celal Karlıkaya, ''Halk sağlığı boyutu olan sigarayla mücadeleye yönelik olan bu yasa aslında bir halk yasası'' dedi.

"Yasaktan sadece sigara endüstrisi rahatsız"

Genel merkezi Edirne'de bulunan Temiz Nefes Sigarasız Yaşam Derneği Başkanı Prof. Dr. Celal Karlıkaya, ''Halk sağlığı boyutu olan sigarayla mücadeleye yönelik olan bu yasa aslında bir halk yasası'' dedi.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Karlıkaya, dumansız hava sahası uygulamasının yürürlüğe girmesinden bu yana ikram ve hizmet sektöründe yüzde 5.2'lik bir artış olduğunun saptandığını söyledi.

''Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunu'' halkın büyük çoğunluğu ile sigara içenlerin bile önemli oranda desteklediğini bildiren Karlıkaya, yasanın yılda yüz bin ölümü, 50 milyar dolar kaybı önleme yasası olduğunu ifade ederek şu bilgileri verdi:

''Milyonlarca insanımız sigara yüzünden hastalık çekmekte, bedel ödemektedir. Bu yasa başta hamile kadınları, bebekleri, çocukları, kalp ve akciğer hastalarını, birçok sorunu olan insanı korumaktadır. İnsanlara temiz su gibi temiz hava soluma hakkını teslim etmektedir. Araştırmalar kesin olarak göstermiştir ki sigara içenler için bölmeler yapmak, odalar tahsis etmek, klima sistemleri kurmak gibi yöntemler insanları sigaranın zararlarından korumamaktadır. Korunma ancak kapalı ortamların tamamen ve istisnasız olarak dumansızlaştırılmasıyla mümkündür.''
         
ZARAR ETME İDDİALARI         
İkram sektörünün zarar ettiğini öne sürerek yasada değişiklik istediğini, oysa Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığının verilerinin bunu doğrulamadığını vurgulayan Karlıkaya, şöyle konuştu:

''2009 yılının Temmuz ayında yürürlüğe giren yasa ile Temmuz-Kasım döneminde Türkiye'nin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) yüzde 3.3 oranında düşerken, restoran ve kahvehanelerin de içinde bulunduğu ikram sektöründe yüzde 5.2'lik bir gelir artışı olmuştur. Maliye Bakanlığından alınan bilgilere göre, 2009 yılı Ocak-Ekim ayları arasında ikram sektöründeki işletme sayısında yüzde 2.7, lokanta vb. yemek sektörü sayısında yüzde 3.5 ve alkollü içki servisi yapan işletme sayısında da yüzde 3.0 oranında artış yaşanmıştır. Aynı dönemde ikram sektörü tarafından yatırılan KDV miktarı 2009 yılı Ocak ayında 800 milyon TL dolayından, ekim ayında 1120 milyon TL'ye yükselmiştir.''
         
SİGARA TÜKETİMİ AZALDI       
Karlıkaya, sigara yasasının yürürlüğe girmesiyle Temmuz-Kasım aylarında, Türkiye'de son beş yılın en düşük sigara tüketiminin gerçekleştiğinin belirlendiğini ve 2007 yılının aynı dönemine göre 233 milyon paket, 2008 yılının aynı dönemine göre 185 milyon paket daha az sigara içildiğini kaydetti. 2007 yılının aynı dönemine göre sigaraya, 1 milyar 165 milyon TL, 2008 yılının aynı dönemine göre 922 milyon TL daha az para harcandığını ifade eden Karlıkaya, sözlerini şöyle tamamladı:

''Bu verilerin açıkça ortaya koyduğu gibi yasa işe yaramakta. İnsanlarımızın daha az sigara tüketerek daha az zarar görmesini sağlamaktadır. Dumansız Hava Sahasından rahatsız olan, karları azalan tek bir sektör vardır, o da sigara, yani zehir ve ölüm endüstrisidir. Sonuç olarak bu yasaya sahip çıkmak bir halk taraftarlığıdır. Tersine bu yasayı zaafa uğratma, sulandırma, esnetme çabaları halk düşmanlığı anlamındadır. Sigaranın ölüm tacirleri dışında kimseye bir yararı yoktur.''

Sayfa Yükleniyor...