Yaşam boyu sağlık için...

Hastalıklardan korunmanın ilk kuralı; güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak. Uzmanlara göre, vücudu zararlı etkenlerden koruyan bu sistemi güçlendirmenin yolu ise aşılanmak.

Yaşam boyu sağlık için...

Bir hastalığı daha oluşmadan önlemenin tanı ve tedaviden daha ekonomik, güvenli ve az zahmetli olduğu muhakkak. Bu duruma dikkat çeken Memorial Ataşehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İlkay Keskinel, 24-30 Nisan Dünya Aşı Haftası öncesinde aşıların hastalıklardan koruyucu etkisi hakkında bilgi verdi.

Aşılanma ile kişinin sadece kendisini değil tüm toplumunun sağlığını da korumuş olduğunu belirten Keskinel, bulaşıcı hastalıklara ne kadar az kişi yakalanırsa, salgın olasılığının da o kadar azaldığına vurgu yaptı. “Örneğin; başarılı aşılama programları sayesinde zamanın salgın hastalıklarından olan çiçek 1977 yılından itibaren yeryüzünden silinmiştir” diyen Dr. Keskinel, aşılanma ile yılda 2-3 milyon hayatın kurtarıldığını belirtti ve şöyle konuştu: “Aşılar sayesinde difteri, tetanos, boğmaca, kızamık gibi hastalıklar nedeniyle ölümden her yıl 2-3 milyon kişi kurtulmaktadır. Akciğer, kalp hastalıkları, böbrek yetmezliği, diyabet gibi bazı kronik rahatsızlığı olan kişilerde kimi hastalıklar daha ağır seyredebileceğinden özellikle risk grubundaki kişilerin aşılanma ile korunması gerekir.

BAZI MESLEK GRUPLARI MUTLAKA AŞILANMALI
Kimi meslek çalışanları için artmış hastalık riski olabilmektedir. Bunlardan aşılanma ile korunma mümkündür. Örneğin, laboratuvar personelinin hepatit B için aşılanması gerekir. Hastalarla yakın temastaki diğer personeli, bakımevi çalışanları, özellikle okul öncesi eğitim kurumlarında çalışanlar, yine bulaşıcı solunum yolu hastalıkları açısından artmış risk altındadır. Bu kişilere grip aşısı, zatürre aşısı uygulanabilir. Dünyanın bazı bölgelerine seyahat edileceği durumlarda, o bölgede sık görülen hastalıklara karşı aşılanmak gerekebilir.”

YUMURTA ALERJİSİ OLANLAR DİKKAT
Aşı uygulamalarının tüm hastanelerde yapıldığını ve aşı takvimine bağlı kalınarak takip edilmesi gerektiğini belirten Keskinel, uygulamaların özel aşı kartına kaydedilmesi gerektiğini söyledi. Keskinel, kimi aşıların üretiminde yumurta proteinlerinden yararlanıldığından yumurta alerjisi olanlara bu aşıların uygulanmaması, bağışıklık yetmezliği olanların da canlı aşılardan kaçınılması gerektiğine dikkat çekti.

“Çocuklar, doğar doğmaz aşı takvime uygun şekilde aşılanmaya başlanmalıdır. Çocukluk yaşlarında bazı aşıların yapılması daha sağlıklı nesillerin yetişmesini sağlar” diyen Dr. Keskinel, yetişkinlerin yaptırabileceği aşılar hakkında şunları söyledi:

ERİŞKİNLER İÇİN ÖNERİLEN AŞILAR
• Grip (influenza) aşısı: Her yıl sonbaharda yapılması önerilmektedir.
• Pnömokok aşısı: Tek doz veya 5 yılda bir uygulanır.
• Hepatit B aşısı: 0, 1 ve 6. aylarda toplam 3 doz yapılır.
• Hepatit A aşısı: Toplam 2 doz uygulanır.
• Tetanoz aşısı: 10 yılda bir rapel dozu önerilir.
• Suçiçeği aşısı: Toplam 2 doz halinde yapılır.

Sayfa Yükleniyor...